Sierra maakt handprothese

11-jarige Sierra maakt handprotheses

Af en toe kom je een 3D-print project tegen waar je echt blij van wordt. We hebben gezien dat 3D-printen ondertussen tot baanbrekende medische toepassingen heeft geleid, zoals in het geval van de 3D-geprinte schedel voor een 22-jarige Nederlandse vrouw. Maar soms komt het uit een onverwachte hoek.

Sierra, een 11-jarig meisje uit de V.S. (Vermont) maakte een functionele handprothese voor een kind dat duizenden kilometers bij haar vandaan woont.

Het begon allemaal toen ze een 3D-printer gebruikte voor een schoolproject. Het leergierige meisje was benieuwd hoe 3D-printen ingezet kon worden om mensen en dieren te helpen die ledematen missen. Zij werd gekoppeld met e-NABLE, een online community van hobbyisten die met behulp van 3D-printers betaalbare en op-maat-gemaakte protheses maakt. e-NABLE koppelt kinderen en volwassen met misvormde of ontbrekende vingers, handen of onderarmen aan makers die protheses kunnen 3D-printen. De organisatie maakt geen winst op de protheses en draait op vrijwilligers die hun werk met passie doen.

Jeremy Simon, lid van e-NABLE en eigenaar van 3D Universe, stuurde Sierra een montage kit waarmee ze een 3D-geprinte handprothese in elkaar kon zetten. In slechts 2 dagen had ze de “Cyborgbeast”-hand al gemaakt.

Maar voor kleine Sierra was dit maar het begin, ze wilde het liefst zelf een handprothese printen voor een echt kindje. Via e-NABLE werd ze gekoppeld aan een 8-jarig meisje die wel een functionele duim heeft, maar verder geen vingers. Sierra zal de allereerste handprothese zonder duim 3D-printen en het vervolgens naar Jeremy opsturen voor een laatste check. Vervolgens zal de hand richting het 8-jarig meisje in Californië gaan. De 3D-geprinte hand zal slecht 50 dollar kosten, duizenden dollars minder dan een handprothese uit een ziekenhuis. Dat is wel wat anders dan een doosje met afgedankt speelgoed naar Afrika sturen, zoals wij dat op de basisschool deden.

“Het leukste is dat ik iemand kan helpen denk ik. Ze kunnen nu meer doen en hoeven niet meer slechts een van beide handen te gebruiken om alles mee te doen”, aldus Sierra. “Het is echt cool. Ik had nooit gedacht dat een 3D-printer echt iemands leven zou kunnen veranderen. Dit is het coolste project dat ik ooit heb gedaan.”

Ze is vastbesloten om door te gaan met het maken van protheses. Eind dit jaar hoopt ze het meisje dat haar handprothese ontvangt te ontmoeten.

Volgens de moeder van het meisje heeft haar enthousiasme aanstekelijk gewerkt voor haar klasgenoten en docenten. Ook werd er een nieuws item besteed aan het inspirerende verhaal van Sierra (zie video hieronder) en is zij al gevraagd als spreker op een educatie evenement in Vermont.

Sierra heeft enorm veel aandacht weten te creëren voor het e-NABLE project en dankzij haar zullen nu meer mensen op de wereld geholpen worden aan functionele en betaalbare protheses. Goed gedaan meid!

WCAX.COM Local Vermont News, Weather and Sports-