3D By Flow

3D By Flow lanceert ’s werelds eerste multi materiële en opvouwbare 3D-printer

Op woensdag 20 mei is de verkoop gestart van de eerste 3D-printer ter wereld die opvouwbaar is én met verschillende materialen kan printen. Deze ‘multimateriële’ printer is ontworpen en geproduceerd door de Maastrichtse start up By Flow met als doel om 3D-printen toegankelijk te maken voor iedereen. Woensdag 20 mei 2015 lanceerde By Flow een crowdfundcampagne op kickstarter.com om de productie van de 3D-printer te versnellen en vervolgonderzoek te kunnen doen. Early birds kunnen de printer vanaf dan tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. 

Multimaterial: van PLA tot chocola
Vernieuwend aan de printer van By Flow is dat hij opvouwbaar en een zeer brede range aan materialen kan printen. Dankzij de gemakkelijk te verwisselen printkoppen kan de printer zowel met gebruikelijke materialen als PLA, ABS, hout en nylon ook printen met biorubber, brons, keramiek en siliconen. Ook kan de ‘Focus’  met eetbare materialen printen, zoals chocola.

3D-geprinte carpaccio, 3D-geprinte hummus

3D-geprinte carpaccio, 3D-geprinte hummus

Opvouwbaar en gebruiksvriendelijk
Naast deze bijzondere functionaliteit beschikt de 3D-printer over een compact design en een gebruiksvriendelijk karakter. Zo is de printer opvouwbaar, zodat je hem veilig en stofvrij kunt opbergen en hij gemakkelijk te vervoeren is in het bijgeleverde koffertje (afmetingen 44 x 32 x 11 cm). Bovendien is de printer uitgerust met een stilstaand printbed waardoor hij niet gekalibreerd hoeft te worden. Het zorgt er ook voor dat zachtere materialen zoals keramiek tijdens het printen door schudden niet kunnen omvallen. Dankzij een plug-and-play-systeem hebben gebruikers alleen een SD-kaart of USB kabel nodig om te printen.

Crowdfunding
De crowdfundingcampagne die op 20 mei 2015 startte op kickstarter.com is bedoeld om de productie van ‘Focus’ te versnellen en vervolgonderzoek te kunnen doen. 3D By Flow wil bijvoorbeeld nieuwe printkoppen testen, evenals nieuwe materialen en functionaliteiten. Wie de campagne in een vroeg stadium steunt, kan de 3D-printer tegen een gereduceerd tarief aanschaffen. Deze early birds ontvangen de printer dan medio oktober. De overige printers worden in december geleverd. Vanaf € 1995 is het mogelijk om een eigen 3D By Flow 3D-printer te bemachtigen.

Bekijk de video van 3D by Flow: 

Over 3D By Flow
3D By Flow is een innovatieve start up in het produceren van 3D-printers. In 2014 opgericht door Floris Hoff, industrial product designer, met meer dan 4 jaar ervaring in 3D Printing. In 2010 verdiept Floris zich, uit eigen interesse, in het maken van 3D-printers, aangezien hij merkte dat de toenmalige 3D-printers hem beperkten in het printen. Floris wil een veelzijdige en onderhoudsvriendelijke 3D-printer op de markt zetten met gemakkelijk te verwisselen printkoppen die zodoende verschillende materialen kunnen printen, handig in gebruik is en voor iedereen toegankelijk. Daarnaast besteedt hij veel aandacht aan de uitstraling, premium kwaliteit en aan gebruikersvriendelijkheid. Nu, één jaar later, is de printer klaar  voor de markt!