3D-printed cast

3D-geprint prototype versneld helingstijd botbreuken

Gips is mogelijk verleden tijd. Een nieuw prototype waardoor de helingstijd van botbreuken versneld is ontwikkeld. De 3D-geprinte arm-brace geeft ruimte tot ademen en ziet er mooier uit dan het ouderwetse gips.

Deniz Karasahin is het brein achter dit prototype. Niet alleen is deze arm-brace mooier dan gips en ademend, Deniz heeft er een bepaald systeem aan toegevoegd. Het zo gehete Low-Intensity Pulsed Ultrasound systeem zorgt ervoor dat het groeien van het bot versneld zal gaan. Het geeft bepaalde geluidsgolven af die niet hoorbaar zijn voor de mens. Deze verhogen de opname van calciuminonen en stimuleert cellen die een rol spelen in genezing van botten. Dit systeem is afneembaar en moet ongeveer 20 minuten per dag ingezet worden voor het versnellen van de genezing. Dit zal het proces tot wel 38% versnellen.

Het 3D-print element van deze arm-brace heeft vele voordelen. Allereerst moet het Low-Intensity Pulsed Ultrasound systeem in direct contact zijn met de huid. Het design maakt dit zeker mogelijk terwijl er in gips een gat zou moeten worden geboord. Daarnaast weegt het niks en zorgt het design voor een goede ventilatie. Ook jeuk is geen probleem meer met deze arm-brace. Het ontwerp bestaat uit twee delen, die in elkaar worden geklikt. Mogelijk is het in de toekomst mogelijk om zelf een gewenste kleur voor het ontwerp te kiezen.