Gaan we gebouwen printen op de maan?

3D geprinte gebouwen op de maan

Om een ruimtebasis op de maan te bouwen hoef je geen bouwmaterialen als beton en steen de mee te slepen de ruimte in. Als  je een 3D printer meeneemt en je maanstof als bouwmateriaal gebruikt, kun je in de toekomst binnen een week een gebouw neerzetten.

Eerder berichtten wij over 3D printen met maanstof. Wetenschappers hebben met namaak-maanstof gereedschappen weten te 3D printen.  Nu doet ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, onderzoek naar de haalbaarheid van het 3D printen van gebouwen met regoliet , oftewel maanstof.

“Met 3D-printers die zand als grondstof gebruiken zijn al hele gebouwen gemaakt”, zegt Laurent Pambaguian, hoofd van het onderzoeksproject bij ESA. “Ons industriële team onderzocht of dezelfde technieken gebruikt kunnen worden om een maanbasis te construeren.” In het onderzoek is al een anderhalve ton zware bouwsteen geproduceerd met een 3D printer.

Architectenbureau Foster + Partners maakte het ontwerp voor een gebouw met een structuur die vergelijkbaar is met de structuur in de botten van een vogel, wat een ideale combinatie tussen kracht en gewicht moet hebben.

De tests werden gedaan met een D-Shape TM 3D printer met een frame van zes meter. Zand-achtig bouwmateriaal wordt laag voor laag opgebouwd door per laag een bindende stof te spuiten met meerdere spuitkoppen. Door deze bindende stof verandert het bouwmateriaal in een steenachtige vaste stof. Dit wordt met elke nieuwe laag herhaald, totdat het volledige object is opgebouwd.

Met deze printer van Monolite worden momenteel kunstmatige koraalriffen geproduceerd om stranden te bescherm tegen grote golven vanuit de zee. Het apparaat produceert twee meter per uur, maar dat moet in de toekomst meer worden, zodat een gebouw in een week kan worden geprint.

Enrico Dini is de oprichter van Monolite en is aanstaande donderdag spreker bij Material Xperience in Utrecht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *