2015-07-01 12.04.51-1

GASTBLOG: 3D-geprinte HACKberry prothese update

Nadat het Japanse bedrijf exiii twee weken geleden de bestanden voor hun open source 3D-geprinte HACKberry arm heeft vrij gegeven is er veel gebeurd. Het project werd een gigantische hit op de website Reddit waardoor we bij Wevolver.com binnen twee dagen tien-duizenden bezoekers op de website kregen welke massaal de bestanden voor dit fantastische project hebben gedownload. Binnen enkele dagen ontvingen we honderden emails van mensen die vroegen waar ze de prothese konden krijgen of dat ze kunnen helpen met de ontwikkeling van de arm. Éen verhaal sprong er voor ons zodanig tussenuit dat we het opgepakt hebben.

3D-geprinte prothese voor broer in de VS
We kregen een email van Matt Cashman  uit de Verenigde Staten wiens broer enkele maanden geleden beide handen is verloren in een ongeluk op een olie-boorplatform. Zijn broer Ryan is dol op gewichtheffen maar dat gaat nu uiteraard niet meer. Omdat de HACKberry niet ontworpen is om zware dingen mee te tillen zijn we gaan rond bellen en kwamen in contact met Neela Janakiramanan, haar team heeft de eerste hand transplantatie in Australie uitgevoerd. Samen met haar zijn we gaan kijken welke onderzoeks-centra en universiteiten we kunnen betrekken om de 3D-geprinte arm op een niveau te krijgen dat dit wel weer mogelijk is.

Zelf aan de slag
In de tussentijd hadden zijn we ook in onze eigen werkplaats aan de slag gegaan en hadden onszelf als doel gesteld de arm binnen een week af te hebben. Dit bleek nog een hele uitdaging maar Cameron, één van onze medewerkers is er een volle week mee aan de slag gegaan en heeft rond de klok gewerkt om te zorgen dat het gelukt is. En we hebben nu de eerste, buiten exiii om 3D-geprinte HACKberry ter wereld op ons kantoor in Londen. Dit geeft ons de kans om te zien waar de sterkte- en zwakte punten van de arm liggen.

De bouw van de HACKberry
Wat direct opvalt is hoe fantastisch de arm ontworpen is en het detail, de arm bestaat uit zo’n 50 verschillende onderdelen welke allemaal perfect in elkaar vallen. Wat ook zeer bijzonder is, dat is het feit dat de arm maar 3 servo’s nodig heeft om te bewegen, één voor de duim en één voor de wijsvinger, en één servo welke de overige 3 vingers aan stuurt. De gehele arm is in PLA-materiaal op een Ultimaker Original geprint en wordt op het moment aangestuurd door een Arduino, echter zal exiii binnenkort de software vrijgeven wat het mogelijk maakt de berekeningen te laten uitvoeren via Bluetooth op de mobiele telefoon van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen meer rekenkracht is, maar ook dat de arm licht blijft doordat er simpelweg minder electronica in zit. De totale kosten voor de prothese waren rond de 60 euro, een heel verschil met de kosten voor een professionele electrische prothese welke uiteenlopen van 5.000 tot 15.0000 euro

De toekomst
Op dit moment zijn we druk bezig om de open-source HACKberry verder onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. We zijn er namelijk van overtuigd dat een product dat technologisch zo geavanceerd is en te maken met een 3D-printer en simpele elektrische componenten een enorme impact zal hebben op het dagelijks leven van duizenden mensen over de hele wereld.

Wat betreft Matt, hier gaan we de komende maanden flink me aan de slag, buiten het zoeken naar de juiste universiteiten en onderzoeks partners om de arm technisch naar een hoger niveau te brengen zijn we bijvoorbeeld ook al in gesprek met de één van de beste tattoo artists in de UK om de arm te voorzien van een gave tattoo waar Matt ook gek op is! We houden je op de hoogte!

Over Wevolver
Makers vandaag de dag maken goedkope protheses, technologie om oceanen mee te ontdekken en satellieten welke de ruimte ingaan. Ze leren over technologie, lossen uitdagingen op en veranderen tegelijk de manier waarop we met educatie, economie & wetenschap omgaan.

Wevolver is een platform waar makers engineering projecten vinden zoals drones, robots en 3D-printers. Het bedrijf is gevestigd in London en Amsterdam en is gespecialiseerd in uitdagende open-source hardware projecten evanals  projecten met een grote sociale impact.