AVEDA_SLS_Models_21-1024x682

3D-geprinte hoofdsculpturen op het AVEDA Congress

3D-printing opent nieuwe deuren voor vele vakgebieden. Zo ook op het gebied van kunst en fashion. Afgelopen oktober vond het AVEDA Congress plaats, een viering van kunst, fashion en beauty. Voor deze gelegenheid bundelden verschillende partijen hun creativiteit bij elkaar. Ray Civello, directeur van Aveda Canada en designer Stephen Ma hebben hoofdsculpturen ontworpen voor het congres, gefabriceerd door Solid Concepts. Dit is een mooi voorbeeld van fashion/design meets 3D-printing.

Door gebruik te maken van 3D-printen, zijn de designmogelijkheden vergroot. Zo vertelt Civello het volgende: ‘’3D-printing gaf ons de mogelijkheid om het ontwerp op een hele andere manier te benaderen. Ik kan me geen voorstelling maken van hoe de hoeveelheid details met de hand vervaardigd zou kunnen worden; het zou niet mogelijk zijn.’’

Civello wilde de ontwerpen een elegante en verfijnde look geven. Daarom is gekozen om de ontwerpen te 3D-printen met de techniek ‘Selective Laser Sintering’ (SLS). Zo verklaart Solid Concepts dat SLS perfect is voor dit soort ontwerpen, waarbij bijvoorbeeld dunne takken met elkaar verstrengelen. De hoofdsculpturen zijn na het proces in de kleuren goud, brons en zilver geverfd.

De hoofdsculpturen ontvingen een staande ovatie na hun debuut op de catwalk.

(Bron: Aveda Congress, Solid Concepts)

Andere voorbeelden van fashion meets 3D-printing: Hybride Jurk, De 3D-geprinte bikini