3D-geprinte Hovalin-viool live getest bij Podium Witteman

Ongeveer een week geleden begonnen we aan een spannend 3D-print project op verzoek van het TV-programma Podium Witteman. Of we “even” een viool konden printen. “Hij moet het ook echt doen hè, we willen hem live testen in de uitzending”, aldus Floris Kortie, co-host van het programma. Die uitdaging wilden wij natuurlijk wel aangaan!

Gelukkig bestaat er dan zo’n open source project als de Hovalin. Niet alle open source 3D-print projecten zijn even toegankelijk en inzichtelijk, al vinden wij wel dat dat een must als het idee erachter is, dat zoveel mogelijk mensen het project moeten kunnen uitvoeren. Het Amerikaanse echtpaar Hova, de makers van Hovalin, hebben het duidelijk goed begrepen, chapeau! Binnen een paar tellen was alles gedownload en voorbereid om gelijk te beginnen met het printen.

De viool bestaat uit 4 onderdelen die we afzonderlijk geprint hebben. In totaal heeft het printen zo’n 30 uur geduurd en hebben we ongeveer 650 gram PLA, een biologisch afbreekbare kunststof, gebruikt. De onderdelen hebben we later om esthetische redeneren een beetje opgeschuurd.

Hovalin foto

Ondertussen moesten de onderdelen die niet 3D-geprint worden, zoals de snaren en carbon staven voor de binnenkant van de viool, besteld worden. Dit bleek nog een beetje spannend te zijn gezien de korte tijd, maar geen zorgen, dat is allemaal goed gekomen dankzij Floris en het fantastische productieteam van Podium Witteman. Nu we toch bezig waren en het 3D-printen lekker soepel verliep, besloten we maar nog een rondje onderdelen te printen.

Het is niet de eerste keer dat een viool 3D-geprint wordt. Sterker nog, voor heel veel mensen is de eerste kennismaking met het onderwerp 3D-printen naar aanleiding van het artikel Print me a Stradivarius van de Economist geweest. Op de voorkant prijkt een 3D-geprinte viool, qua ontwerp geïnspireerd op de creaties van de wereldberoemde violenbouwer Stradivari. De viool was door de Duitse firma EOS geproduceerd. De printkosten schat ik in op minimaal 1000 euro. Een schril contrast met onze eigen Do-It-Yourself “Stradivarius” die amper 20 euro aan printmateriaal heeft gekost. De afgelopen jaren zijn er wat originelere modellen geprint en is er eerder al een open source project geweest genaamd de  F-F-Fiddle, een elektrische variant.

Natuurlijk zijn de echte Stradivarius violen van een heel ander kaliber, maar wat de Hovalin zo cool maakt, is dat het een echt werkend muziekinstrument is dat voor weinig geld door iedereen gemaakt kan worden. Kaitlyn en Matt Hova zien het project dan ook graag opgepakt worden door scholen om 3D-printen te koppelen aan muzieklessen.

Maar we dwalen af, we hebben het nog niet gehad over het moment suprême: het live testen van de viool tijdens de uitzending van Podium Witteman. Aan violist Adriaan Breunis de eer. Geweldig, het werkt echt! “Spectaculair”, noemt Witteman het.

< Kijk  hier wat Floris Kortie over de viool te vertellen heeft >

We hebben al heel wat 3D-printuren achter de rug, maar we moeten bekennen dat dit wel één van tofste dingen is die uit onze desktop 3D-printer is komen rollen. Toen de viool eenmaal in elkaar gezet was en echt geluid produceerde, was dat wel even een magisch momentje en dat gunnen we iedereen. Check alle instructies op de website van Hovalin als je het zelf wilt ervaren!