Reconstructie 3D-geprint

3D-geprinte implantaten voor het herstellen van een beschadigde schedel

Zoals bij andere posts naar voren komt dat 3D-printen in verschillende vakgebieden op een unieke manier inzetbaar is, is het volgende hier ook een voorbeeld van.

Chirurgen uit het zuiden van Wales (Verenigd Koningrijk) gebruiken 3D-printen om het ernstig beschadigde gezicht van een patiënt, door toedoen van een motor-ongeluk, te recreëren.  Door middel van afbeeldingen van de CT scan van het onbeschadigde deel van het gezicht van de patiënt, hebben de chirurgen een spiegelbeeld kunnen ontwikkelen. Hierdoor is het mogelijk om de perfecte reconstructie te maken van het gezicht van de patiënt.  Deze baanbrekende operatie zal de symmetrie van het gezicht van de patiënt herstellen.

Chirurg Adrian Sugar, die dit futuristische project leidt, zegt het volgende: ‘’Een reconstructieve operatie om het gezicht te herstellen van de patiënt zou extreem moeilijk zijn. De botten in het gezicht van de patiënt en voornamelijk zijn linker oogholte waren verbrijzeld. De implantaten die ontworpen zijn, hebben een exacte pasvorm waardoor de operatie sneller verloopt en er beter resultaat wordt bereikt.”

Omdat dit project als baanbrekend wordt gezien, wordt het voor de operatie al tentoongesteld tijdens een expositie in het London’s Science Museum tot juli 2014.

 

(Bron: DailyMail, Skynews, London’s Science Museum)