3D-geprinte jurk

3D-geprinte jurken op de International Fashion Week in China!

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van materialen waarmee 3D-geprint kan worden. Dit opent deuren voor onder andere de modewereld. Het feit dat er ook geprint kan worden met flexibel materiaal, maakt het voor modeontwerpers mogelijk om ook kledingstukken te vervaardigen, middels de 3D-printtechniek. Eerder kwam een blog voorbij over de mooie creaties van Iris van Herpen, nu verschenen op de catwalk tijdens de International Fashion Week in China, ook 3D-geprinte jurken.

Het Chinese bedrijf Unique Technology ontwikkelde in 6 maanden een kleding 3D-printer, die het mogelijk maakt om met zacht en elastisch, maar toch sterk materiaal te printen. Deze printer bevat een dual head extruder. Volgens Wang Hong, is er eerst een design gemaakt van de jurken, vervolgens door een software-ingenieur tot een 3D-model getransformeerd en naar de 3D-printer gestuurd. In totaal heeft het 24 uur geduurd om alle onderdelen te printen. De eerste jurk, die hieronder te zien is, bestaat uit twee stukken, de rok hiervan bestaat uit 15 3D-geprinte onderdelen.

3D-geprinte jurk

De 3D-geprinte jurken die te zien waren tijdens de Fashion Week 2013 in Parijs waren de inspiratie volgens Wang Hong. Ze wilde iets ‘anders’ doen. Unique Technology hoopt binnen 3 jaar een goede materialen partner te vinden om de diversiteit van zachte en elastische materialen uit te breiden voor hun printer, zodat de creaties mogelijk in fysieke winkels terecht kunnen komen. Daarnaast kan de printer ook ingezet worden voor kleding, schoenen, hoeden en andere modeaccessoires.