Digital Grotesque gold small

3D-geprinte kamers

Architecten Michael Hansmeyer en Benjam Dillenburger hebben een prototype onthuld voor ‘s werelds eerste 3D-geprinte kamer. Op 22 juli vindt de presentatie plaats van “Digital Grotesque”, met 80 miljoen zandstenen vlakken, waarvan sommigen geglazuurd en sommigen verguld zijn. Bij de Swiss Art Awards in Bazel en de Materializing Exhibition in Tokyo werd deze maand al een prototype op schaal 1:3 getoond (zie foto’s onderaan).

De kamer zal worden opgebouwd uit zandsteen, gegenereerd met 3D-modellering software. Ondanks de sierlijke stijl van de kamer, zegt Michael Hansmeyer dat ze nieuwe potenties van digitaal ontwerpen aan het ontdekken zijn, door een minimalistische aanpak te gebruiken die rationaliteit overstijgt. Hij noemt het ook wel ‘rekenkundige architectuur’.

Hansmeyer laat zich inspireren door celdeling en schrijft algoritmes, die waanzinnig fascinerende modellen en vormen ontwerpen, die miljoenen facetten bevatten. Niemand zou ze handmatig kunnen tekenen, maar je kunt ze bouwen en ze zouden een revolutie kunnen betekenen in onze denkwijze over architectonische vormgeving. Hieronder zie je hoe hij in een TED Talk vorig jaar uitlegde hoe hij algoritmes gebruikt om het morfogenese creatieproces van de natuur na te bootsen (de splitsing van een cel in twee cellen), waarmee hij vormen met miljoenen vlakken creëert. Inmiddels lijkt hij een stuk dichterbij het realiseren van deze modellen te zijn.

De twee zijn overigens niet de enigen die meedoen in de race naar het eerste grote 3D-geprinte bouwwerk. Eerder zagen we al hoe DUS architects bezig zijn een 3D-geprint grachtenpand te creëren, en hoe ook Enrico Dini huizen wil 3D-printen.

Hieronder zie je het prototype van Digital Grotesque.

Bron: Digital Grotesque

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *