degenerate chair

3D-geprinte kruk gemaakt van suiker, gips en rijstwijn

De 3D-printtechnologie opent nieuwe deuren. Zo ook voor kunstenaars en ontwerpers. Bijzondere ontwerpprojecten, sculpturen en andere kunstwerken worden tegenwoordig 3D-geprint. Diverse voorbeelden hiervan zijn te vinden op de blog!

Een 3D-geprinte kruk, gemaakt van een mengsel van suiker, gips en Japanse rijstwijn. Dat is even iets anders dan printen met ABS of PLA. Daniel Widrig, een Engelse architect en designer heeft dit gerealiseerd. Hij ontwierp de Entartete chair met behulp van technieken die gebruikt worden voor het creëren van complexe driedimensionale personages voor films en computergames.

De vorm van de kruk werd eerst gemodelleerd met behulp van 3D-tiling software. Het ontwerp zou in eerste instantie, in samenwerking met een partner, geprint worden door een stereolithografie printer. Toen deze partner zich terugtrok uit het project, moest Daniel Widrig op zoek naar een andere manier om het ontwerp te printen. Een open-source recept, waarbij gips, suiker en rijstwijn gecombineerd worden, wat gebruikt kan worden in standaard 3D-printers, was de uitkomst. Door deze aangepaste, precieze manier van 3D-printen waarbij microlagen van het materiaal aan elkaar worden verbonden, kon de ontwerper besparen op kosten en tijd.

Het ontwerp is te zien bij de expositie ‘Naturalising Architecture’ in het FRAC Centre in Orléans, Frankrijk. Deze expositie heeft als thema de relatie tussen digitale architecture en de wetenschap, en is tot maart te bezichtigen.