human liver tissue

3D-geprinte lever in 2014

3D-printen blijft voor vele onder ons een fascinerende uitvinding. De 3D-printtechnologie is veelomvattend en toepasbaar in de meest uiteenlopende gebieden, waar verschillende voorbeelden van te lezen zijn in de blogs. Er wordt veel gespeculeerd over de toekomst van 3D-printen. Eén ding is zeker, in de medische wereld gaat 3D-printen een grote invloed hebben.

Organovo, een Amerikaans bio-printingbedrijf kondigt aan in 2014 een 3D-geprinte, menselijke lever te onthullen. Deze zal gebruikt worden voor medicijntesten.

Ook bij bioprinten wordt gebruik gemaakt  van de techniek waarbij laagje voor laagje materiaal op elkaar wordt gelegd. Hiervoor worden levercellen gebruikt. Er bestaat een risico dat de levende cellen afsterven, daarom is de aanmaak van een systeem dat het weefsel van zuurstof en voedzame stoffen voorziet.

Oganovo geeft aan erin te zijn geslaagd om werkend leverweefsel te creëren, dat 40 dagen bruikbaar is. De grootte van het geprinte weefsel is te vergelijken met de dikte van 5 printpapier bladen.

Het proces van goedkeuren van 3D-geprinte organen voor medisch gebruik, zal nog lang duren. Organovo heeft geen informatie uitgebracht over de mogelijkheden van implanteerbare organen.