Mini accu

3D-geprinte mini accu

Onderzoekers van the Harvard University hebben een accu 3D-geprint die nog dunner is dan een haar, maar die dezelfde energiedichtheid en levensduur heeft als de accu van een telefoon.

De batterij bestaat uit twee delen, die gemaakt worden van een speciaal soort pasta dat, nadat het uit de 3D-printer komt, direct stolt. De speciale 3D-printer kan lijnen printen van 30 micrometer (0,03 millimeter) breed. De totale batterij is minder dan 1 millimeter dik.

Een dergelijke kleine batterij zou gebruikt kunnen worden in minuscule robots en elektronische medische implantaten of voor draagbare elektronica waarbij weinig ruimte is voor de accu, maar waar een lange energiedichtheid wel gewenst is.

Andere kleine batterijen worden nu nog gemaakt van een soort vliesjes, maar omdat die zo dun zijn is de energiedichtheid vrij beperkt. De 3D-geprinte accu is een lithium-ion-variant, de soort die gebruikt wordt in onder meer smartphones en tablets. “De prestaties wat betreft het opladen, de energiedichtheid en levensduur zijn vergelijkbaar met commerciële batterijen”, aldus de onderzoekers.

Zie hier een filmpje van het printproces:

 

Bronnen: Wyss Institute Harvard en Nu

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *