3D geprinte lever

3D geprinte replica’s van organen en botten

3D printers worden steeds meer ingezet om de geneeskunde naar een hoger niveau te tillen. Volgens Maki Sugimoto, een chirurg en hoogleraar op de Kobe University, is de impact van 3D printen op langere termijn zelfs vergelijkbaar met de overgang van vaste naar mobiele telefonie.

Sugimoto vertelt in een TEDx conferentie over bio-texture modelling enthousiast over de mogelijkheden van 3D printen voor de medische wereld. Al sinds 2011 gebruikt Sugimoto een 3D printer (een Objet Connex) om op ware grootte replica’s van organen te fabriceren met behulp van MRI- en CT scans. Door middel van een semi-transparante buitenlaag kunnen de artsen structuren, botten en tumoren van buitenaf zien zitten, wat bijvoorbeeld erg handig kan zijn ter voorbereiding van operaties.

Ook de Katholieke Universiteit van Leuven gebruikt 3D print technologie om fysieke modellen te creëren aan de hand van CT scans. Met een printer van Mcor (een Matrix 300+) worden milieuvriendelijke modellen van papier geprint. Daaromheen kunnen zeer nauwkeurig metalen inzetstukken worden gemaakt, die vervolgens in één keer bij de patiënt geplaatst kunnen worden. Volgens professor Raphael Olszewski, chirurg en hoofd van het kaakchirurgie-onderzoekslaboratorium, kan er zo per ingreep makkelijk een uur in de operatiekamer worden gewonnen, wat ook voor de patiënt een groot voordeel is. Bovendien schat Olszewski dat ze zo €20.000,- per jaar besparen.

Bronnen: The Wall Street Journal en Mcor Technologies

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *