Nike 3D geprinte schoen

NIKE maakt 3D-geprinte voetbalschoen

Dat 3D-printen hot is in het ontwerpen van kleding bewees de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen meerdere malen, echter heeft ook sportkleding gigant Nike nu kennis gemaakt met 3D-printen en met succes. De allereerste 3D-geprinte voetbalschoen: Nike Vapor Laser Talon.

Door gebruik te maken van het Selective Laser Sintering technologie (SLS) heeft Nike nu een voetbalschoen ontworpen waar vele voordelen aan zitten. Het is het eerste sport 3D-geprinte afdruk (bodemplaat van de schoen). “De manier waarop atleten zich ontwikkelen, blijft Nike ook de grenzen van innovatie verleggen. Door te luisteren naar de stem van de atleet is Nike in staat om schoeisel, kleding en uitrusting voor de sporters te ontwikkelen die hen helpt om hun hoogste potentie te
bereiken,” luidt er op de website van Nike. Met 3D-printen is het voor Nike mogelijk om toevoegingen aan de bodemplaat toe te passen die eerder in traditionele productieprocessen niet mogelijk waren. Het SLS systeem biedt ontwerp updates toe te passen in uren in plaats van maanden en is daarmee het innovatie proces ongekend versneld.

SLS (Selective Laser Sintering) is een productietechniek die krachtige lasers gebruikt om kleine deeltjes van materialen te smelten in een drie dimensionale vorm. Nike was hiermee dus in staat om met eigen geselecteerde materiaal een volledige functionele bodemplaat binnen een fractie van het traditionele tijdsbestek en een fractie van het gewicht te produceren. De schoen weegt slechts 159 gram!

“SLS technologie heeft een revolutie gebracht in de manier waarop wij een bodemplaat ontwerpen – zelfs verder dan het voetbal – en geeft Nike de mogelijkheid om oplossingen te creëren die niet mogelijk waren binnen de beperkingen van de traditionele productie processen”, aldus Shane Kohatsu, Directeur van Nike Footwear Innovation.

Wanneer deze schoenen in de schappen komen te liggen en wat ze gaan kosten is nog onbekend. 3D-printen bewijst maar weer dat grenzen inderdaad verlegd kunnen worden en dat daarbij de mens wordt uitgedaagd om te innoveren. Hoe mooi zal het niet zijn dat jij straks voor je wedstrijd jouw eigen persoonlijke schoenen gaat printen en gebruiken om te winnen!

Bron: Nike, Inc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *