2.9m printer

3D-print bladen van een rotor van een windmolen

De open source bladen van een windmolen zijn als eerst door Leapfrog 3D-geprint. De 3D-bestanden en instructies zijn gratis beschikbaar gesteld, zodat iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer de bladen zelf kan produceren. Alleen zal het formaat snel kleiner zijn dan het origineel door het grote bouwvolume van de printer waarop ze geprint zijn; 52 x 53 x 230 cm!

“Toen ons gevraagd werd om de bladen binnen een korte tijd te produceren om te testen, wilden we deze uitdaging graag aangaan. Het ontwerp is voor iedereen toegankelijk en de prijskwaliteit verhouding is ideaal’’, aldus Godard Kooijman.

“We willen hiermee laten zien dat het maken van waardevolle en functionele producten echt geen toekomstmuziek meer is en dat je vaak goedkoper uit bent. Huidige productiemethoden kunnen vaak 3D printen ergens in het proces gebruiken, men is over het algemeen niet op de hoogte van de mogelijkheden.”

 

50 euro aan printkosten

Om de bladen te 3D-printen, is gebruik gemaakt van een zogenaamde FDM 3D-printer; de XceL met het materiaal PLA, een biologisch afbreekbare kunststof gemaakt van plantaardige grondstoffen. Het printen duurde circa 45 uur in totaal, waarbij 3600 gram materiaal is gebruikt. Het voordeel van de XceL is zijn bijzonder grote formaat wat hem uiterst geschikt maakt voor deze printopdracht.

Voor engineering en technische industriële bedrijven biedt dit ook uitkomst, aangezien de productiekosten aanzienlijk minder zijn: de printkosten zijn niet meer dan 50 euro, terwijl de prijs van de huidige productie zeker 200 euro is voor een soortgelijk product. Het gewicht van de vleugel is 3.6 kilo wat het erg licht maakt. Een ander voordeel is dat er voor 50% minder aan man-uren in zit en de afwijking per onderlinge productie 2% is, dus minder afwijking aan het onderlinge product vanwege meer controle op het resultaat.

Gebruik

De print kan gebruikt worden als basis of kern voor het uiteindelijke product. De print heeft genoeg kracht voor een windtunnel. Het is dus even sterk als wanneer het geproduceerd is op een traditionele manier. 3D-printen is nog jong, maar door het te combineren met andere productiemethodes kan het op een efficiëntere manier hoogwaardige producten leveren die voorheen veel expertise nodig hadden.

Deze print laat zien dat 3D-printen op groot formaat nieuwe mogelijkheden biedt binnen de huidige productie. Welke mogelijkheden zie jij?