3D Hubs

3D-print industrie geheimen onthuld door 3D Hubs

3D Hubs, het grootste netwerk van 3D-printers ter wereld, deelt een rapport over hoe 3D-printen wordt gebruikt en welke 3D-printers, materialen en kleuren het meest populair zijn. Van de 1100 printers zijn Ultimaker en Makerbot de meest gebruikte merken. Ultimaker neemt het voortouw in Europa en Makerbot in de Verenigde Staten. Ze worden vooral gebruikt om prototypes en allerlei gadgets, zoals gepersonaliseerde smartphone- en camerahoesjes te maken. Wit is de favoriete kleur, gevolgd door blauw, rood en groen.

“3D printen is een “disruptive technology” die mensen beginnen te omarmen, en gezien onze unieke positie binnen de sector, vonden we het interessant om opkomende trends die we hebben opgemerkt in het 3D Hubs netwerk, uit te lichten”, aldus Brian Garret, CTO en mede-oprichter van 3D Hubs.

Circa 100 nieuwe 3D-printers worden per week toegevoegd aan het netwerk van 3D Hubs. In Europa zijn nu 651 3D-printers actief, in de Verenigde Staten zijn dat er 239. Steden binnen Europa worden beschouwd als “unlocked” als er 10 3D-printers zijn opgenomen, terwijl de steden buiten Europa worden unlocked zodra er 20 3D-printers zich aansluiten. Onlangs werd Los Angeles als eerste stad in de Verenigde Staten unlocked. Via 3D Hubs worden dagelijks 3D-print opdrachten uitgevoerd , waardoor 3D Hubs een inzicht heeft in wat er daadwerkelijk wordt gemaakt. Het volledige 3D Hubs trendrapport kan worden bekeken op http://www.3dhubs.com/trends.

Highlights uit het rapport: 

  • 3D-printer merken: Ultimaker en Makerbot zijn momenteel goed voor een gecombineerd 40,4 procent van de meer dan 1100 3D-printers in het 3D Hubs netwerk , gevolgd door RepRap (11 procent) en Prusa Mendel (7,3 procent).
  • Prototypen: De meest populaire toepassing voor 3D-printen via 3D Hubs is nog steeds prototypes, maar steeds meer eindproducten worden 3D-geprint. Gadgets, telefoonaccessoires, cadeaus, speelgoed en mode artikelen zoals sieraden zijn momenteel goed voor meer dan de helft van de printopdrachten via het platform.
  • Kleuren en materialen: Gezien het feit dat desktop 3D-printers 90 procent van het 3D Hubs netwerk vertegenwoordigen, is het niet verwonderlijk dat kunststoffen zoals ABS en PLA ongeveer 80 procent van de beschikbare 3D-printer materialen uitmaken. Andere populaire materialen zijn nylon, hout en flexibele rubberachtige materialen . Klanten kunnen deze materialen in een verscheidenheid van verschillende kleuren te bestellen, echter is wit momenteel de meest aangeboden kleur (15,7 procent), gevolgd door blauw (14,5 procent), rood (14,1 procent) en groen (12,9 procent). Meer exotische kleuren worden ook aangeboden, waaronder goud, zilver en glow – in – the-dark kleuren.

Hoe 3D Hubs werkt:

De meeste 3D-printer eigenaars gebruiken hun apparaat minder dan 10 uur per week, 3D Hubs maakt gebruik van de resterende 95 procent van de tijd dat de machine stilstaat. Printer eigenaren verdienen geld door hun 3D-printer in te zetten voor opdrachten en vergroten tegelijkertijd hun “makers”-netwerk. Eigenaren kunnen zich gemakkelijk aanmelden bij het 3D Hubs netwerken en meteen beginnen met opdrachten uitvoeren in hun eigen buurt. Elke Hub bedenkt zelf hoeveel geld het wil verdienen en bedenkt en eigen startprijs voor een 3D-print, plus bijkomende kosten voor elke kubieke centimeter van het gebruikte materiaal. 3D Hubs voert via Netfabb cloud software een 3D-model repair check uit voor elke order om te verzekeren dat elk 3D-model waterdicht is en voert automatisch reparaties uit als dat nodig is. 3D Hubs rekent 15 percent commissie (exclusief eventuele belastingen) bovenop de offerte, verwerkt de order en int de betaling. Klanten gebruiken 3D Hubs om een 3D-printer in hun eigen buurt te vinden en lokaal geprinte objecten op te halen binnen enkele dagen in plaats van weken, een gegeven dat 3D Hubs onderscheidt van gecentraliseerde 3D-print services.