3D-scan Rembrandt door Tim Zaman

Schilderijen zijn echt niet 2D!

We hebben 3D-geprinte kopjes, chocolade, sieraden en titanium kaken voorbij zien komen. Maar schilderijen lijken ook een hot item te zijn. Eerder berichtten we over de samenwerking tussen het Van Gogh Museum en Fujifilm, die een techniek hebben ontwikkeld waarmee driedimensionale reproducties van Vincent van Goghs schilderijen vervaardigd kunnen worden.

Nu heeft Tim Zaman, promovendus aan de TU Delft, meesterwerken 3D-gescand en vervolgens 3D-geprint. Met een zelfgebouwde 3D-scanner scande hij de ‘Joodse bruid’ en een zelfportret van Rembrandt en ‘Bloemen in blauwe vaas’ van Vincent van Gogh.

Met een geavanceerde inkjetprinter van Océ zijn de 3D-scans vervolgens laagsgewijs uitgeprint. Doordat elke penseelstreek op deze manier is gekopieerd, lijkt het eindresultaat erg veel op het origineel. Bekijk ook deze video waarin het printproces van Océ te zien is:

Hoewel deze techniek prima commercieel in te zetten in, is het doel van dit project vooral om inzicht te krijgen in het maakproces van de schilderijen. Met de 3D-scans worden verborgen figuren of details weer zichtbaar wat interessante nieuwe informatie op kan leveren over de werkwijze van onze meesters.

Op onderstaande video is te zien hoe het 3D-scannen in zijn werk gaat. Bekijk ook de uitzending van Pauw & Witteman waar gesproken wordt over dit project.

Alle beeldmateriaal via Tim Zaman.