3D tekst sleutelhanger maken moogue

3D-printen en crowdfunding: werkt het?

De media besteden regelmatig aandacht aan crowdfunding. Logischerwijs worden er met name positieve projecten uitgelicht die veel geld gegenereerd hebben. Onlangs las ik op Nu.nl echter ook een berichtje over een scheermes die je baard niet scheert met een mesje, maar op basis van een laserstraal. Dit zou geen pijn meer moeten doen, dus een fantastische uitvinding! Dit project had op ’s werelds grootste crowfundingwebsite Kickstarter een gigantisch bedrag opgehaald, maar naar wat later bleek kon de oprichter van het project zijn beloftes niet helemaal waarmaken en waren vele mensen teleurgesteld.

In de wereld van 3D-printen zijn er een aantal hele goede voorbeelden dat crowdfunding wel goed kan werken. Met name hardware producten lijken het goed te doen. Voorbeelden zijn de Kickstarter campagnes van ‘Rooie Joris’ met zijn Z-Unlimited, de Dual Extruder van Chelsea Thompson en de mini 3D-printer, de Ibox Nano. Dit zijn met name producten die door techneuten of liefhebbers aangeschaft worden.

Wij vroegen ons af of crowdfunding bij uitstek geschikt is voor technisch hoogstaande hardware, of dat het ook werkt voor technisch hoogstaande software waarmee een ‘normale consument’ een product kan creëren.

Om de proef op de som te nemen, hebben wij onze nieuwste tool als testcase ingezet.
Wij hebben een tool gebouwd waarmee het mogelijk is om je eigen 3D-geprinte tekst sleutelhanger online te ontwerpen. Dit is mogelijk in elke moderne browser en op elke device. De tool is online te bekijken op keychain.moogue.com. Op deze website kun je je eigen sleutelhanger ontwerpen, maar niet bestellen. De tool is een bèta versie en zal, voordat hij live gaat, nog geüpdatet worden.

De tijd die wij nodig hebben om de tool af te maken, zetten we in om het grote publiek vast kennis te laten maken via een campagne op Kickstarter. En als je het dan toch doet, moet je het goed doen. Dus maakten we een filmpjes, foto’s, renderingen en technische tekeningen om potentiële backers duidelijk te maken wat ze kunnen verwachten.
Het is mogelijk om op Kickstarter alvast een bestelling te doen tegen een ‘early bird’ prijs, die lager ligt dan de werkelijke verkoopprijs die wij later gaan hanteren. Ook kun je de *.STL file van je eigen ontwerp bestellen, zodat je je sleutelhanger zelf thuis kunt 3D-printen.

Op 18 november hebben we de campagne live gezet en dan is het toch een beetje als het mobiele nummer dat je krijgt van een leuke jongen of meisje tijdens het stappen… Je stuurt een appje en dan maar hopen dat je iets terug krijgt.

Tijdens het typen van deze blog zijn er al een aantal backers uit verschillende windstreken die ons project steunen. In mijn volgende blog zal ik onze ervaringen delen en hoop ik te kunnen melden dat het een groot succes is geweest. Aan het succes kunnen jullie ook een bijdrage leveren door een kijkje te nemen op: https://www.kickstarter.com/projects/moogue/create-your-own-3d-text-keychain

Wij zijn erg benieuwd!

Over Moogue
Moogue is een jong en creatief bedrijf dat als doel heeft de consument eenvoudig zijn eigen producten te laten ontwerpen.

Moogue staat voor; keuzevrijheid, authenticiteit, design en gemak.
Alle producten van Moogue zijn uniek en door iedereen eenvoudig online te ontwerpen en bestellen.
In onze blogs zullen wij proberen om een inkijk te geven in de zaken waar wij tegen aan lopen binnen Moogue.