nose before operation

3D-printen maakt neustransplantatie voor de 6 jarige Nerja mogelijk

Nerja, een 6 jarige jongen uit Mongolië is geboren zonder neus en neusgaten; een zeldzame aandoening. De meeste kinderen die geboren worden met deze aandoening sterven binnen 12 maanden doordat ademhalen niet of moeilijk gaat.

Het is Koreaanse dokters en onderzoekers gelukt om een uitkomst te bieden voor de 6 jarige Nerja; een3D-geprinte kunstmatige neus. Deze 3D-geprinte transplantatie is de eerste in zijn soort in Korea en er wordt dan ook een patent op gevraagd voor luchtwegen transplantaties die 3D-geprint zijn. De artsen en onderzoekers hebben een ondersteunende structuur voor de luchtwegen ontwikkeld met behulp van 3D-printtechnologie. Een reeks operaties volgden en Nerja’s neus werd herbouwd. Niemand staart meer naar zijn gezicht, dankzij zijn gloednieuwe neus.

Toen Nerja in Korea aankwam, probeerde het Koreaanse team eerst een neus te creëren met behulp van beschikbare kunstmatige neustransplantaten. Echter paste deze onderdelen niet goed en raakte de luchtweg steeds verstopt. 3D-printen bood hier de oplossing, omdat het precies op maat gemaakt kon worden. Vervolgens zijn er neusgaten van botweefsel van de patiënt zelf gemaakt.

Lees meer over 3D-printen toegepast in de medische wereld: 3D-geprinte implantaten voor beschadigde schedel.