Bioprinten

3D printen van organen komt steeds dichterbij

Onderzoekers uit Schotland hebben een gespecialiseerde 3D print proces  ontwikkeld waarbij embryonale stamcellen worden gebruikt, Deze stamcellen kunnen zich oneindig delen en uitgroeien tot bijna elke celsoort die in ons lichaam voorkomt. Onderzoekers kunnen hiermee de meest uiteenlopende menselijke weefsels laten groeien en hiermee testen doen.

Dit betekent een doorbraak, onder andere op het gebied van orgaantransplantatie en het testen en ontwikkelen van medicijnen. Orgaandonatie kan op deze manier overbodig worden. Ook de kans dat het lichaam een orgaan afstoot wordt aanzienlijk beperkt, omdat de organen uit cellen van de eigen patiënt zijn ‘geprint’.

Heriot-Watt University ontwikkelde deze techniek in samenwerking met Roslin Cellab. Eerder zijn er al menselijke celculturen geproduceerd met een 3D printer, uit cellen van gebieden zoals het beenmerg of de huid. Deze celculturen zijn sterker, maar minder flexibel. Het is voor het eerst dat een 3D printer met zeer kwetsbare embryonale cellen werkt.

“Deze methode staat ons toe accuratere modellen van menselijk weefsel na te bouwen. Dat is essentieel bij het testen van medicijnen. Aangezien de meeste medicijnen bedoeld zijn voor mensen, is het logisch dit ook op menselijk weefsel te testen, ” zegt Dr. Will Shu van de Heriot-Watt University.

In de toekomst dus geen campagnes meer om orgaandonoren te ronselen en medicijnen dierproefvrij te houden!

Een uitgebreid verslag lees je op de website van Heriot-Watt University.

Featured foto: Explaining The Future 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *