4D print

3D printen wordt 4D printen

Misschien heb je pas net kennisgemaakt met de wereld van 3D printen en ben je daar al van onder de indruk. Maar wat nou als je producten kunt 3D printen die na een bepaalde tijd zelf van vorm kunnen veranderen? Die mogelijkheid is er met 4D printen!

Skylar Tibbits, onderzoeker naar zelfassemblage aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft een technologie ontwikkeld waarbij 3D geprinte objecten zichzelf in een voorgeprogrammeerd object kunnen veranderen. In een TED conferentie legt hij deze technologie uit.

De vierde dimensie die aan de 3D print wordt toegevoegd is dus tijd. Het printen zelf gaat op zich niet anders dan bij 3D printen, maar het verschil zit hem in het eindresultaat: een product dat na een bepaalde tijd een andere vorm aanneemt, zoals door om te buigen, te vergroten of te verharden. Dit gebeurt wanneer het product wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld hitte, elektriciteit, licht, geluid of, zoals in het voorbeeld van Tibbits, bij de blootstelling aan water.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar zal de komende tijd verder worden ontwikkeld. Denk eens aan wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor de toekomst. Een 3D geprinte kubus die samenvouwt voor je ogen is al indrukwekkend, maar wat dacht je van een 3D geprinte pijpleiding die uit zichzelf krimpt en uitzet, zodat er geen pomp meer nodig is?

Bron: TED

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *