ReFil & Printer

3D-printer inkt van oude auto dashboards

Nederlandse start-up maakt gerecycled filament (3D printer inkt) van oude auto dashboards.

Het Nederlandse bedrijf ReFil introduceert 100% gerecycled 3D printer filament. Dit filament is gemaakt van oude auto dashboards, PET flessen en de witte binnenkant van koelkasten. Alles wat je met dit filament print wordt daarmee een gerecycled product.

Door oude auto dashboards, koelkasten en PET flessen te verwerken tot gerecycled filament – de kunststof draden die 3D printers als inkt gebruiken – wordt alles wat je ermee print tevens 100% gerecycled. Van een vaas tot een schaalmodel en van speelgoed tot een prothese. Vanaf nu kan het allemaal gerecycled zijn.

Van industriële revolutie naar een duurzame revolutie

Het team van ReFil wil de huidige industriële revolutie (3D-printen) in een duurzame revolutie veranderen.

“Waarom zouden scholen, architecten, professionals en makers nieuw kunststof blijven gebruiken terwijl er nog zoveel kunststof is? Gerecycled kunststof heeft dezelfde kwaliteit als nieuw kunststof, het is alleen beter voor de wereld,”

aldus Casper van der Meer, Refil’s medeoprichter.

De evolutie 

ReFil is meer dan 2 jaar bezig geweest met het testen en verbeteren van hun gerecycled filament: ReFilament. Het team is ooit begonnen op grote muziek festivals met een machine die bierbekertjes tot 3D-geprinte ringen verwerkte, om zo aandacht te vragen voor plastic afval op festivals. Vandaag de dag gebruiken ze eenzelfde machine om ReFilament te maken. Een verantwoord 3D-print product met dezelfde eigenschappen als premium ‘gewoon’ filament, maar dan beter voor het milieu.

“We zijn ooit begonnen met het recyclen van bierbekers op festivals. Hier maakte we dan vriendschapsringen van,”

vertelt Laura Klauss, ontwikkelaar bij ReFil.

“We zijn lang op zoek geweest naar een product om onze recycle machine voor te gebruiken. Toen de huidige 3D-print trend begon, begrepen we dat onze machine hiermee echt een verschil kon maken.”

aldus Jonas Martens, ReFil’s medeoprichter.

Hoe werkt het?

Het recycle- en productieproces is redelijk eenvoudig; oude kunststof producten zoals auto dashboards, de binnenkanten van koelkasten en PET flessen worden eerst schoongemaakt en gemalen tot kleine deeltjes.

Vervolgens worden deze deeltjes gescheiden, gesmolten en geëxtrudeerd tot een draad van 1,75 mm of 2,85mm (afhankelijk van de printer). Dit vers gerecyclede ReFilament wordt uiteindelijk op een gerecycled kartonnen rol gerold. Klaar om te gebruiken voor alle bekende FDM 3D-printers.

Premium kwaliteit voor een zacht prijsje

Uit tests blijkt dat ReFilament op het moment niet verschilt met premium kwaliteit ‘gewoon’ filament terwijl de huidige winkelprijs van ReFilament ongeveer gelijk zal zijn (rond de € 30,-). Echter probeert ReFil nu goede deals met recycle bedrijven te maken om deze prijs zelfs nog wat te verlagen.

Op het moment is het 100% gerecyclede ReFilament alleen leverbaar in de kleur DashBlack. Dit ReFilament heeft dezelfde mooie zwarte glans als een auto dashboard. De andere ReFilament kleuren PET en FridgeWhite komen later dit jaar op de markt.

“Na 2 jaar onderzoek hebben we nog geen schoon schoon alternatief voor kleurstoffen gevonden. Wij willen dat ReFilament volledig gerecycled en dus verantwoord is”,

vertelt Casper van der Meer.

Zelfs de spoelen zijn milieuvriendelijk

Dashblack ReFilament is gemaakt van hoge kwaliteit ABS kunststof afkomstig uit oude auto onderdelen. Het is gemaakt van dashboards, deurpanelen en andere onderdelen. Doormiddel van een geavanceerde techniek van shredden en scheiden is het materiaal schoongemaakt van vervuiling, wat resulteert in top kwaliteit ReFilament

ReFilament is REACH en RoHS gecertificeerd. Het team weet van welke ingrediënten de materialen zijn gemaakt en ze zorgen ervoor dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten zoals vlamvertragers.

ReFilament wordt verkocht op kartonnen rollen met 750 gram gerecycled filament. Ze gebruiken alleen kartonnen spoelen zodat de gebruiker en de natuur niet nog meer plastic afval hoeven te verwerken. De rollen zijn volledig recyclebaar en kunnen met het gewone papierafval worden weggegooid.

Teamleden zijn: Casper van der Meer, Jonas Martens, Laura Klauss, Bart Bleijerveld, Thijs Biersteker, Pieter vd Heuvel.

Lees meer op refil.nl