3D-printer tattoo

3D-printer zet échte tatoeages!

Tatoeages zijn bijna niet weg te denken uit het straatbeeld. Het versieren van de huid is iets van alle tijden. Zo blijkt dat dit al gedaan werd in 12.000 voor Christus. Wat wel veranderd is, is de methode. Vroeger werd dit met scherpe voorwerpen gedaan, waarna er onoplosbaar pigment in de wonden werd gewreven. Tegenwoordig ga je naar de tattoo-shop en wordt het door jou gewenste ontwerp aangebracht door een tattoo-artiest, met een tatoeëer-machine en speciale tatoeëer-inkt. Nu ligt er een bijzondere ontwikkeling op de loer; het aanbrengen van tatoeages door middel van een 3D-printer!

Het idee begon bij de student Pierre Emm, uit Frankrijk, tijdens zijn dagelijkse fietstocht naar zijn design school. Samen met een team van mede-studenten, is het gelukt een Makerbot Replicator om te bouwen, zodat het mogelijk is om inkt in iemands arm aan te brengen. Na vele experimenten met inkt en gesimuleerde huid, was het animo groot om als eerst getatoeëerd te worden door een ‘robot’.

Zie hieronder een filmpje van Antoine Guipill; de eerste en ook wel dappere man, die een tatoeage liet zetten door een 3D-printer.

 

Gaat deze ontwikkeling tattoo-artiesten vervangen? Voorlopig nog niet. Er zitten nog wat haken en ogen aan deze manier van tatoeëren. Allereerst is het van belang dat de huid strak wordt gehouden tijdens het printproces, wat niet gemakkelijk is. Ook kan de printer slechts eenvoudige vormen tatoeëren. Wie weet verandert dit in de toekomst!

Benieuwd hoe dit groepje studenten de Makerbot Replicator hebben omgebouwd? Hier wordt het stapsgewijs uitgelegd.