WLANL - Techdiva 1.0 - Amandelbloesem (detail), Vincent van Gogh (1890)

3D replica’s van de meesterwerken van Van Gogh

Van Gogh Museum lanceert hoogstaande 3D replica’s van Van Gogh werken in Hongkong

Reproducties van Amandelbloesem (1890), Zonnebloemen (1889), De oogst (1888), Korenveld onder onweerslucht (1890) en Boulevard de Clichy (1887) beleven premiere in Hongkong Het Van Gogh Museum Amsterdam heeft samen met Fujifilm een techniek ontwikkeld waarmee driedimensionale reproducties van Vincent van Goghs meesterwerken vervaardigd kunnen worden.

De replica’s, Relievo’s, zijn van een dermate hoge kwaliteit dat ze het originele werk dicht benaderen. Binnen het reproduceren van kunstwerken is deze techniek van de nieuwste en meest hoogstaande kwaliteit die het museum graag aan Van Gogh liefhebbers wil aanbieden. Daarnaast worden ze ingezet voor educatieve doeleinden.

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum: “Als cultureel ondernemer is het Van Gogh Museum voortdurend op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Met deze high standard reproducties richten wij ons op welgestelde particulieren die graag een hoge kwaliteit replica van een Van Gogh schilderij willen bezitten.”

De speciale 3D-techniek die voor de productie wordt gebruikt heeft de naam ‘Reliefografie’ gekregen. Deze techniek combineert een driedimensionale scan van het schilderij met een hoge resolutie print. Een Relievo bestaat uit een nauwkeurige reproductie van zowel de voorzijde als de achterzijde van een schilderij en is voorzien van een lijst. Tijdens het productieproces geldt een zeer strenge kwaliteitscontrole waarbij experts van Fujifilm en het Van Gogh Museum intensief samenwerken. Elke Relievo is genummerd en geaccordeerd door een conservator van het museum. De lancering van de eerste serie Relievo’s vindt plaats in Hongkong, op maandag 15 juli 2013 en is onderdeel van een pilot die vooral bedoeld is om het product op de markt te testen. De opbrengsten zijn onder meer bestemd om de geplande verbouwing van de nieuwe vleugel – met extra entree aan Museumpleinzijde – te helpen verwezenlijken. Daarnaast worden de extra gelden ingezet om ook op de lange(re) termijn de kwaliteit van het museum en zijn collectie te kunnen waarborgen. 
De reproducties worden ook ingezet ten behoeve van educatie. Zo worden fragmenten van een Relievo gebruikt in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, welke tot en met 12 januari 2014 te zien is in het Van Gogh Museum. Plannen om de replica’s in te zetten in het onderwijs (binnen scholen) en ter behoeve van blinden en slechtzienden worden nader uitgewerkt.

Bron: Van Gogh Museum en Fujifilm

TIP: Artsy is een website die kunst toegankelijk maakt. Bekijk werk van bijzondere kunstenaars, lees exclusieve artikelen en blijf op de hoogte van exposities. Bekijk de profielpagina van Vincent van Gogh.

1 antwoord
  1. Spiderwebz
    Spiderwebz zegt:

    Erg cool! Amandelbloesem is al jaren mijn favoriete schilderij. Die zou in 3D-vorm nog veel mooier uitkomen in de woonkamer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *