Animal Avengers

3D snavel voor pechvogel

Vorige week beschreven we al hoe 3Din.nl en Philadelphia de integratie tussen de zorg en de samenleving vergemakkelijkte door middel van 3D-printtechnologie, maar ook in de wereld van de dierengeneeskunde worden steeds meer innovatieve ideeën tot uiting gebracht. Ja, ook dieren hebben baat bij 3D-printtechnologie. Zoals je voor mensen met behulp van een 3D-printer een prothese kunt uitprinten kun je deze bij vogels inzetten voor een gloednieuwe snavel. Een snavel? Ja een snavel! Voor een gans bijvoorbeeld.

Gansje

Ontmoet Victoria. Bovenstaande gans is door menselijk toedoen niet meer in het bezit van een snavel. Normaal gesproken zou dit het einde van het leven van de verminkte gans hebben betekend. Gelukkig zijn er ook barmhartigere mensen op deze aardkloot. Cicero Moraes bijvoorbeeld. De Braziliaanse 3D-ontwerper heeft er zijn levensmissie van gemaakt om 3D-printtechnologie in te zetten voor dierenwelzijn. Zo hielp hij eerder al andere vogels en een schildpad uit de brand, nu was het de beurt aan Victoria de gans.

Met een speciaal computerprogramma creëren de Animal Avengers, bestaande uit Cicero, vier dierenartsen en een kaakchirurg, oplossingen voor verminkte dieren. Het maken van een snavel is een lastig en tijdrovend proces. Allereerst werden er foto’s gemaakt van de onder-, boven- en zijkant van het kopje van Victoria. Daarna werden er foto’s van het kopje van een gezonde gans gemaakt. Toen was het de beurt aan Cicero.

3D snavel

In een speciaal computerprogramma worden alle foto’s over elkaar heen ‘geplakt’. Zo ontstaat er een 3D animatie van een nieuwe snavel. Daarna doet het team een ingewikkelde wiskundige berekening. Dit zorgt ervoor dat de snavel ook daadwerkelijk op het kopje van Victoria past. Als de snavel ontworpen is wordt het model door weer een ander programma zorgvuldig omgezet in laagjes, zodat de 3D-printer de snavel uit kan printen.

Vervolgens belandde Victoria op de operatietafel zodat de vier dierenartsen haar konden voorzien van een nieuwe snavel. Intussen ziet het leven van Victoria er weer een stuk rooskleuriger uit. In het opvangcentrum vond ze de liefde van haar leven: Vitorio. Eveneens een geredde gans. Met hem heeft ze inmiddels ook al nageslacht. En dat allemaal dankzij de Animal Avengers en hun 3D-printtechologie. Ground3d? Dacht het wel!