Bespoke Brace

3D Systems 3D-print Bespoke Braces

3D Systems komt met op maat gemaakte beugels voor een betere behandeling bij chronische scoliose. Maandag werd aangekondigd dat 3D Systems een succesvolle testfase heeft uitgevoerd voor de Bespoke Braces; gepersonaliseerde, 3D-geprinte beugels voor kinderen en jongvolwassenen met scoliose.

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as (www.scoliose.nl).  Er zijn verschillende behandelingen voor scoliose. Een hiervan is een beugel die vanaf de oksel tot de heup loopt, die een hoge druk uitoefent tegen de ribben en heupen. Deze wordt continue gedragen tot de patiënt is uitgegroeid.  Door de starre en beperkende vorm van de beugel, komt het voor dat patiënten de beugel niet continu willen dragen. Dit resulteert in ineffectieve behandelingen, met operaties als gevolg.

Proces
3D Systems wil met de Bespoke Braces ervoor zorgen dat het geen last is om een scoliose-beugel te dragen, om vervolgens de behandel effectiviteit te vergroten. Tijdens het Bespoke proces wordt een prototype gemonteerd op elke patiënt. Wanneer deze precies goed zit, wordt dit tot een digitaal bestand gemaakt. Waar nodig, wordt dit bestand verder aangepast zodat de beugel goed past. Vervolgens wordt de beugel geprint met de SLS technologie. Het design van de beugels heeft een functie: de patronen zorgen ervoor dat de beugel ‘ademt’ en lichtgewicht is. Ook is de beugel, in tegenstelling tot traditionele beugels, esthetisch. 3D Systems testte in samenwerking met de Standford University de beugel op 22 patiënten, die allen zeer positief reageerde op het design van de beugel.

Meredith
3D Systems wilde de ervaring van scoliose behandelingen verbeteren. Zo mocht Meredith, een 13 jarige scoliose patient, als een van de eersten meemaken hoe de Bespoke Brace zijn werk doet. Voor Meredith heeft de Bespoke Brace voor veel verandering gezorgd. Zo stelt ze het volgende: ‘’ De nieuwe beugel heeft mijn zelfbeeld veranderd. Traditionele beugels zijn onelegant en duidelijk zichtbaar onder kleding. Nu weten andere kinderen niet dat ik een beugel draag door het goede design van Bespoke Braces. Mijn goede vrienden die weten dat ik scoliose heb, vinden mijn beugel cool.’’

Nu is het een kwestie van het overtuigen van verzekeringen en de medische gemeenschap over de waarde van deze technologie. In dit vroege stadium blijkt al dat kinderen de Bespoke Braces met plezier dragen vanwege het design en fijne pasvorm, wat mogelijk resulteert in effectievere behandelingen.