Iris van Herpen - 3D fashion

Top 7 Bijzondere 3D-geprinte kledingprojecten

We krijgen vaak de vraag of kleding ook 3D-geprint kan worden. Natuurlijk zou het ideaal zijn om een 3D-printer thuis te hebben die bijvoorbeeld T-shirts print van gerecyclede kledingstukken. Helaas is dit nu nog niet mogelijk, omdat het printen van textiel niet gaat. De meeste 3D-print technieken werken namelijk met versmelting of verhardingsmethodes. Wel is het mogelijk om met andere flexibele materialen te printen. Zo wordt er met rubberachtig materiaal schoenen en kledingstukken geprint. We zien steeds meer projecten die zich bezig houden met het 3D-printen van kleding. Hieronder een overzicht van 7 van mooie projecten waarbij dit gelukt is.
1.       Iris van Herpen en haar Biopiracy Collectie
Iris van Herpen is een modeontwerpster van eigen bodem. Tijdens de Paris Fashion Week in maart, trok Iris van Herpen veel aandacht met haar 3D-geprinte haute couture jurken van de Biopiracy collection.
Iris van Herpen is geen nieuwkomer in de haute couture wereld. Zo werkte ze al samen met architecten, designers en Materialise voor haar collecties Escapism, Micro, Capriole en Hybrid Holism. Daarnaast dragen meerdere bekende sterren de bijzondere creaties van de Nederlandse ontwerpster. Onder andere Lady Gaga, Beyonce en Bjork zijn fan van de 3D-geprinte creaties.
Iris van Herpen
2.      3D-geprinte bikini
De 3D-geprinte bikini is van een tijdje terug. De bikini draagt de naam N12, vernoemd naar het materiaal waar het van is gemaakt: nylon12.De hele bikini, met sluiting en al, wordt aan de hand van het digitale ontwerp in een keer door een 3D-printer gefabriceerd bij het bedrijf Shapeways. De stof bestaat uit honderden kleine cirkeltjes die met elkaar verbonden zijn. Het computerprogramma waarmee de bikini is ontworpen rangschikt deze cirkeltjes op een slimme manier, zodat de geprinte bikini zich aan je lichaamsrondingen aanpast.
3D printed bikini
3.      Dita Von Teese en haar 3D-geprinte jurk
“Queen of burlesque” Dita van Teese schitterde in een 3D-geprinte jurk in het Ace Hotel in New York, ontworpen door Michael Schmidt en in 3D getekend door architect Francis Bitoni. Shapeways heeft de jurk vervolgens 3D-geprint in nylon. De jurk is gebaseerd op de reeks van Fibonacci en helemaal aangepast op Dita’s lichaam. Het bestaat uit 17 stukken die zwart zijn geverfd, gelakt en versierd met meer dan 13.000 Swarovski kristallen.
Dita von Teese in 3D geprinte jurk
4.      Nervous System – Kinematic
De Amerikaanse Nervous System heeft een bijzondere software ontwikkeld. Met behulp van de 3D-printtechnologie maar ook de 4D-technologie wordt de volgende jurk gemaakt. Je start met het genereren van een 3D-model, gemaakt met de traditionele manier. De Kinematics software maakt daar vervolgens allemaal 3-hoekige onderdelen van en voegt daar koppelstukjes aan toe. Vervolgens print de 3D-printer een compact rond voorwerp uit, dat door de 4D-technologie zich uitzet tot een heuse jurk.

jessica_dress3 (1) jessica_dress4 (1)

5.      Openknit – Breimachine
De Openknit werkt ongeveer hetzelfde als een 3D-printer; door op een digitaal aangestuurde manier iets opbouwen.De machine maakt truien in drie afzonderlijke onderdelen, de romp en twee mouwen, die in verschillende kleuren gemaakt kunnen worden voordat ze bij de oksel worden samengevoegd. De techniek bevindt zich nog in de kinderschoenen, en het proces om een volledige trui te maken is nog niet volledig geautomatiseerd.
knit
Foto: Gerard Rubio/Flickr

6.      3D-geprinte jurken op de Fashion Week in China
Het Chinese bedrijf Unique Technology ontwikkelde in 6 maanden een kleding 3D-printer, die het mogelijk maakt om met zacht en elastisch, maar toch sterk materiaal te printen. Deze printer bevat een dual head extruder. Volgens Wang Hong, is er eerst een design gemaakt van de jurken, vervolgens is de design door een software-ingenieur tot een 3D-model getransformeerd en naar de 3D-printer gestuurd. In totaal heeft het 24 uur geduurd om alle onderdelen te printen. De eerste jurk, die hieronder te zien is, bestaat uit twee stukken, de rok hiervan bestaat uit 15 3D-geprinte onderdelen.
dress
7.       Victoria Secret toont 3D-geprinte creatie op de catwalk
 Tijdens de 2013 Victoria’s Secret Fashion Show droeg 1 van de modellen een outfit die voor een groot deel met een printer is gemaakt. Uit de printer kwam een corset, een set vleugels en een bijpassende hoed. Deze bestonden allemaal uit kleine sneeuwvlokken van nylon waarvan sommige onderling konden bewegen en andere juist vast zaten. Op die manier kon de ‘kleding’ perfect passend en op maat gemaakt worden. Hiervoor moest wel eerst een scan van het lichaam van model Lindsay Ellingson gemaakt worden. Na het printen werden alle items voorzien van kristallen van Swarovski.
(Bron: http://www.mixedgrill.nl)
article-2509284-1967870900000578-258_634x713

Deze onderwerpen werden ook besproken tijdens de presentatie die Ground3d gaf op het AMFI voor het project Fashion on Wheels.