adidas-speedfactory

Adidas haalt productie van schoenen terug naar thuisland dankzij 3D-printing

Tot nu toe worden schoenen van grote schoenenfabrikanten veelal in lageloonlanden geproduceerd. Zo ook bij Adidas. Maar daar komt vanaf 2017 verandering in. Samen met fabricagespecialist Oechsler Motion lanceert Adidas de Speedfactory om zo hogekwaliteits- hardloopschoenen te kunnen produceren en distribueren bij hoge snelheden. In Duitsland dus. Zo maakt Adidas de weg vrij voor andere multinationals om de productie in hun thuisland weer op te pakken.

Adidas kwam eerder al met 3D-geprinte schoenen die innovatief waren qua design en materiaal (zo waren sommige schoenen gemaakt van oceaanplastic). Nu komen ze dus ook met een innovatief productieproces op grote schaal. Rond de zomer van 2017 wil Adidas namelijk zo’n 1370 paar schoenen per dag kunnen maken in de Speedfactory. Dat komt neer op zo’n 500.000 paar hardloopschoenen per jaar. Om dit te kunnen bewerkstelligen gebruikt Adidas 3D-printing als hoofdtechnologie. Zowel bij het productieproces als bij het ontwerpproces.

Het productieproces wordt dankzij 3D-printing meer geautomatiseerd. In plaats van duizenden arbeiders zijn er in de Speedfactory nog maar 160 nodig. Dit scheelt Adidas een hoop personeelskosten. Daarnaast werken machines natuurlijk ook sneller dan mensen. Een win-win situatie voor Adidas dus. Ook voor het ontwerpproces moet gebruik gemaakt gaan worden van 3D-printing. Dit is nu nog een erg tijdrovend proces, en neemt soms tot wel 18 maanden in beslag. Deze ontwerpen en prototypes moeten namelijk de hele wereld over. Ontwerpers, producenten, marketeers en finance moeten telkens hun mening geven. Dit gehele proces gaat nog ontzettend ouderwets. Dit wordt namelijk persoonlijk bij de desbetreffende personen afgeleverd. En dat kan anno 2017 natuurlijk echt niet meer!

De Speedfactory Ground3d? Het productie- en ontwerpproces wordt sneller en goedkoper, de productie van Adidas komt weer terecht waar het thuishoort: in Duitsland en er zijn een hoop meer mogelijkheden op het gebied van design. Super Ground3d dus!

Volgende week krijgen we inside information van andere pioniers in de schoenenindustrie. Het Amsterdamse bedrijf Stitched Shoes doet een boekje open over haar op maat gemaakte schoenen. Dankzij 3D-printing natuurlijk!