svgb 000

Ambacht ontmoet nieuwe technieken tijdens Landelijk Innovatie Congres in Utrecht

Afgelopen donderdag vond het Landelijk Innovatie Congres Specialistisch Vakmanschap plaats in Utrecht. Het congres met als thema “De Toekomst is NU” was te bezoeken in Utrecht, bij initiatiefnemer SVGB kenniscentrum. Circa 350 vakmensen, docenten en studenten namen deel aan het congres.

Het publiek is bij aanvang meteen opgewarmd als dagvoorzitter Harm Edens binnenrijdt op een Segway. Via Skype spreekt hij met Richard Hulskes over zijn Robots for Good project. Richard weet het publiek stil te krijgen met zijn idee om kinderen in het Londense Great Ormond Street Hospital via 3D-geprinte open source robots en virtual reality een dagje London Zoo te laten ervaren.

Verschillende specialisten uit de restauratietechniek, gezondheidstechniek en creatieve techniek geven in interviews hun visie op vakmanschap en technologische ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Marco Derksen, digitaal strateeg en oprichter van Marketingfacts, benadrukt het belang van digitalisering en het benutten van je netwerk voor vakmensen. Architect Thomas Rau inspireert met zijn visie op de aarde als gesloten systeem, waarin hij grondstoffen en producten niet als bezit maar als dienst ziet.

3D-printen is een techniek die onmisbaar is binnen de genoemde beroepsgroepen. Op de “kennismarkt” kijken bezoekers hun ogen uit bij het zien van technologische hoogstandjes die essentieel zijn voor innovaties binnen hun vakgebieden. Exposanten zijn onder andere LUXeXceL, PelserHartman, Daan de Haan, Dutch Shoe Academy, Gloet, Dentinno, Oceanz., Landré, Peggy Bannenberg, Vormvrij, ProtoSpace en Schouten Group/Blueshape 3D.  

Conclusie: vakmanschap en nieuwe technieken kunnen hand in hand kunnen gaan en elkaar versterken zolang men open staat voor veranderingen!