3D Hubs

Amsterdam’s bedrijf 3D Hubs haalt investering op bij Balderton Capital en vier Nederlandse investeerders

3D Hubs, een platform dat 3D-printer eigenaren verbindt met mensen die objecten willen printen, heeft een investeringsronde opgehaald bij Balderton Capital en vier Nederlandse investeerders, waaronder DOEN en Marcel Beemsterboer. 3D Hubs heeft als doel om 3D-printen voor iedereen bereikbaar te maken door de overcapaciteit van 3D-printers beter te benutten en iedereen daar lokaal toegang toe te geven.

3D Hubs is reeds Europa’s grootste netwerk van 3D-printers met meer dan 500 locaties. De investering zal 3D Hubs  gebruiken om het platform wereldwijd te schalen, het team uit te breiden, partnerships te sluiten en lokale 3D-print gemeenschappen te ondersteunen.

“Balderton ondersteunt graag ondernemers die een wereld veranderend idee realiteit weten te maken. 3D Hubs heeft al vanaf het begin globale ambities en hun platform heeft de potentie om een revolutie te veroorzaken in de productiesector en detailhandel, door 3D-printen voor het eerst voor iedereen bereikbaar te maken.” zegt Mark Evans, partner bij Balderton Capital. “We hebben in 3D Hubs geïnvesteerd vanwege het uitzonderlijke team en de grote potentie van deze markt.” 

Hoe 3D Hubs werkt
Een 3D-printer is een soort mini-fabriek die met een druk op de knop een groot scala aan producten kan maken. Het merendeel van de 3D-printer eigenaren gebruikt hun apparaat minder dan 10 uur per week en 3D Hubs wil mensen toegang geven tot de 95% van de tijd dat hij niet wordt benut. Op deze manier kan de 3D-printer eigenaar geld verdienen en in contact komen met andere 3D-print liefhebbers in de buurt. Eigenaren kunnen zich eenvoudig bij de andere “Hubs” in hun stad voegen en zo print diensten aan buurtgenoten aanbieden. Elke Hub kan bepalen hoeveel geld hij wilt verdienen, door zijn start-bedrag en prijs per cm3 op te geven. 3D Hubs checkt het 3D model om zeker te weten dat het goed printbaar is en stuurt het daarna door naar de Hub met het totaalbedrag. 3D Hubs rekent een 15% commissie op elke order.

Steden binnen Europa worden geopend wanneer er minimaal 10 3D-print locaties zijn geregistreerd. Voorbeelden van geopende steden zijn Londen, Amsterdam, Berlijn, Antwerpen en Kopenhagen. Zodra een stad is geopend wordt er een 3D Hubs “Mayor” aangewezen die evenementen voor de lokale gemeenschap gaat organiseren. Klanten gebruiken 3D Hubs om lokale 3D-printer eigenaren te vinden en daar duurzame, lokaal geproduceerde producten te bestellen en op te halen. De levertijd is een paar dagen in plaats van een paar weken, in tegenstelling tot gecentraliseerde 3D-print diensten. 3D Hubs ondersteunt op het moment “desktop” 3D-printers die voornamelijk ABS en PLA kunststoffen gebruiken, maar hier zullen meerder varianten aan toegevoegd worden.

Marktkansen
3D Hubs loopt voorop in de snelgroeiende 3D print industrie, die verwacht word een revolutionair effect te hebben op productie -en distributieketens. Volgens een recent report van het McKinsey Global Institute  zou “3D-printen een economische impact kunnen hebben van $230 tot $550 miljard per jaar in 2025, waarbij de meeste toepassingen op consumenten gericht zullen zijn.” Een aantal van de grootste 3D-printer fabrikanten in de wereld, waaronder Ultimaker, Europa’s grootste producent van “desktop” 3D-printers, ondersteunt de missie van 3D Hubs en spoort hun printer eigenaren aan om zich bij andere Hubs te voegen die al een omzet van meer dan €500 per maand hebben.

“3D printers worden meer gemeengoed nu de prijs daalt en de kwaliteit toeneemt. Het activeert daarmee een nieuwe generatie van makers en ondernemers.” zegt Bram de Zwart, mede-oprichter van 3D Hubs. “De opkomst van het internet democratiseerde de muzieksector en 3D printen zal door de vorming van een peer-to-peer model hetzelfde bewerkstelligen met productie. 3D Hubs loopt voorop in deze trend en maakt het voor iedereen met een 3D printer mogelijk om gepersonaliseerde producten voor hun lokale gemeenschap te maken.” 

Bekijk deze video om te zien hoe 3D Hubs werkt: