2000550801

Arduino brengt 3D-printer uit

De laatste tijd is er een overvloed aan nieuwe 3D-printers die op de markt komen. De meeste zijn zogenaamde desktop varianten: kleine en betaalbare machines waarmee vooral kunststof objecten geprint kunnen worden.

Het is haast niet bij te houden hoeveel merken er inmiddels gelanceerd zijn, maar een nieuwe, interessante speler op de markt is Arduino, bekend van het gelijknamige platform voor open-source elektronica, gericht op iedereen die interactieve projecten wil maken.

De Arduino Materia 101 is vandaag officieel aangekondigd op de website van Arduino. Met de open source en betaalbare printer wil Arduino 3D-printen nog toegankelijker maken.

Het ontwerp, gemaakt door studio ToDo, is eenvoudig en wit, wat volgens Arduino goed past bij de easy-to-use 3D-printer.

Voor de aansturing wordt een Arduino Mega 2560-board gebruikt, ontworpen en ontwikkeld in Italie. De Arduino Materia 101 is 31 x 33 x 35 cm groot, weegt 10 kg en verbruikt 65W stroom. De printer bevat ook een LCD-scherm met een menu en kan bestanden uitlezen vanaf een SD-geheugenkaart. De nauwkeurigheid van de printkop op de X- en Y-as bedraagt een theoretische 0,06 mm en op de z-as 0,0025 mm. Met de printer kunnen objecten van 14 x 10 x 10 cm geprint worden, dat is wel kleiner dan de 3D-printers van de bekendere Ultimaker en 3D Builder.

Het apparaat kan kant-en-klaar of in een bouwpakket gekocht worden via de Arduino Store. De definitieve prijs wordt later bekendgemaakt, maar een geassembleerde versie zal minder dan 700 euro kosten en de kit minder dan 600 euro. De officiële presentatie zal gegeven worden tijdens de Maker Faire Rome, 3-5 oktober.