3D geprinte wapen onderdeel

Zelf pistolen printen, dat is de hel

Het 3D-printen van wapens heeft voor veel opschudding gezorgd en was voor sommigen zelfs een eerste (onaangename) kennismaking met het onderwerp 3D-printen.

3D-printen is een productietechniek die al meer dan 25 jaar bestaat. Onder andere architecten, engineers en ontwerpers maken al jaren dankbaar gebruik van deze techniek. Ook in de geneeskunde heeft 3D-printen tot baanbrekende resultaten geleid en belooft het de komende jaren niet minder spectaculair te worden, denk aan het printen van organen.

Maar 3D-printen is niet meer iets wat achter de schermen gebeurt. De laatste jaren is het steeds toegankelijker geworden voor consumenten, onder andere door 3D-printers voor thuis-gebruik. Wat zal het grote publiek doen als het toegang heeft tot mini-fabriekjes in huis? Bekertjes, zonnebrillen, sieraden of wapens printen? Aangezien de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen hard gaan, is het noodzakelijk om hier tijdig op in te spelen en na te denken over wetgeving en veiligheid.

Hieronder een artikel dat onlangs in de NRC verscheen, geschreven door Willem Balfoort, advocaat bij De Clercq Advocaten Notarissen.

Zelf pistolen printen, dat is de hel

Het downloaden en “3D-printen” van pistoolontwerpen stelt ons aan enorme risico’s bloot, waarschuwt Willem Balfoort.

In mei van dit jaar plaatste de Amerikaanse non-profit organisatie Defence Distributed een video op internet waarin te zien was hoe een 3D-geprinte pistool werd afgevuurd.

Het wapen bestond uit veertien geprinte plastic onderdelen, geproduceerd met een 3D-printer van rond de 8.000 dollar. Alleen de kogels en slagpin waren niet geprint.

Daarmee voldeed het wapen aan alle eisen van de Amerikaanse wapenwet. Het pistool is door de makers The Liberator gedoopt, wat een verwijzing is naar het goedkope ‘one-shot pistol’ dat door de geallieerden boven Frankrijk werd gedropt gedurende de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Defense Distributed heeft na de geslaagde test met het pistool de volledige handleiding op internet geplaatst. Het ontwerp van het pistool kon gratis worden gedownload en iedereen met een 3D-printer kon het pistool vervolgens zelf thuis printen. De blauwdruk voor The Liberator is zo’n 100.000 keer gedownload voordat de US Department of Homeland Security de bestanden heeft laten verwijderen. Het zal echter niemand verbazen dat deze nog steeds vanaf websites als ‘The Pirate Bay’ te downloaden zijn.

Deze ontwikkeling in 3D-printing heeft veel stof doen opwaaien. Na een aantal schietincidenten op Amerikaanse scholen en andere publieke plaatsen is de Amerikaanse wetgever actief bezig om het wapenbezit in te perken. Met de enorme ontwikkelingen in de industrie van 3D-printing zal de discussie almaar relevanter worden. Mogelijk zullen de video’s die recentelijk door een Canadese man online zijn geplaatst hier aanleiding toe geven. De man is er – voor zover bekend als eerste – in geslaagd een geweer te printen en dit veertien keer af te schieten voordat de loop van het geweer het begaf.

Ook in Nederland kan een 3D-printer eenvoudig en voor weinig geld besteld worden en is een wapen zo geprint. De gevolgen hiervan zijn even voorspelbaar als zorgwekkend.

Naast het feit dat de maatschappij mogelijk te maken krijgt met wijdverspreid illegaal wapenbezit, is er een reëel risico voor de bezitter van het wapen zelf. De kans is levensgroot dat een deel van deze thuis geprinte wapens niet goed functioneert en de bezitter ernstig verwondt.

Naar aanleiding van de actie van Defense Distributed hebben ballistische experts van de Australische politie een test met The Liberator gedaan. Voor slechts 35 dollar bleken zij in staat twee pistolen te printen. Eén van de twee geprinte pistolen bleek dodelijk goed te werken en dus levensgevaarlijk te zijn. Het tweede pistool ontplofte echter op moment van afschieten en vormde daarmee evenzeer een levensgevaarlijk object, ditmaal voor de schutter zelf.

Daarnaast zijn plastic wapens moeilijk op te sporen met conventionele scanners op vliegvelden en andere publieke plaatsen. Dit heeft in de Amerikaanse staten New York en Californië al geleid tot een wetsvoorstel om ‘undetectable firearms’ te verbieden.

Aangezien alleen de vrij kleine slagpin van een 3D-pistool van ijzer gemaakt is, zal een metaaldetector het wapen misschien geheel niet opmerken. Ook is het mogelijk dat andere conventionele detectiesystemen niet ingesteld zijn op de detectie van plastic (hand)vuurwapens of steekwapens. In tijden van terrorismedreiging is dit een zeer verontrustende gedachte.

Tegen de achtergrond van de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing is ook in Nederland directe actie vereist. Zowel de wetgever als de politie en veiligheidsdiensten hebben hier de belangrijke taak om de dreiging van 3D-geprinte wapens waar mogelijk in te perken.

Willlem Balfoort is advocaat bij De Clercq Advocaten Notarissen. 

Tijdens het 3DprintNL event op 19 september in Zwolle zal Willem Balfoort plaatsnemen in een expertpanel en spreken/geïnterviewd worden over de juridische aspecten van 3D-printing.

 

Featured foto: Forbes