bioprinting

Bio-print lab in Utrecht!

In Nederland wordt er veel geëxperimenteerd met bio-printing, en er wordt hierin veel geïnvesteerd voor de gezondheidssector. Zo heeft de Universiteit van Utrecht (UMC) een programma aangekondigd, waarin wordt gekeken naar het printen van orgaan- en levend weefsel.

Binnenkort zullen onderzoekers aan het Science Park Utrecht in staat zijn om met behulp van speciale 3D-bioprinters levend weefsel te ontwikkelen, door middel van een investering van ruim 7 ton. Door middel van Bio-Scaffold printers (weefselprinters) en FDM en stereolithografie-printers worden eventuele aanpassingen bestudeerd en bio-materiaal geprint.
In onderstaande video legt Wouter Dhert, een van de vertegenwoordigers van dit project, uit hoe het proces van bio-printen van botten en kraakbeen in zijn werk gaat.

Een interessant gevolg hiervan is dat verschillende universiteiten over de wereld, nieuwe opleidingen aankondigen genaamd BIOFAB (biofabrication training for future manufacturing). Deze zullen in 2014 van start gaan.  Studenten krijgen de mogelijkheid om te experimenteren en zullen zich bezig houden met orthopedische toepassingen en de genezing van kraakbeen en botten.

Het Utrechtse weefsel-lab zal bestaan uit twee kamers waar bio-printers en celkweek-faciliteiten worden geïnstalleerd.  Een soort kenniscentrum voor bio-fabricatie, waar een breed scala onderzocht zal worden (o.a. CAD en MRI/CT gebaseerde modellen, weefsel-printen, cel-printen). Een plek waar wordt geleerd, gecreëerd en waar mogelijk nieuwe genezingsmanieren worden ontdekt!

(Bron: 3Dprintingindustry)