beamler-header-no-effect

BEAMLER: 3D PRINT CLOUD SOFTWARE VOOR DE MAAK INDUSTRIE

Het Amsterdamse softwarebedrijf Beamler heeft een spannende week achter de rug. Niet alleen zijn ze door ASML geselecteerd om deze week op de IMPACT-top in Eindhoven te spreken en kwamen ze binnen op nummer 15 op de Top 40 Crowdfunding Campaigns, ze hebben ook in slechts een week tijd 150.000 euro opgehaald! Daarom hebben ze besloten hun streefdoel te verhogen naar 200.000 euro.

Maar wat maakt Beamler dan zo bijzonder? Beamler heeft een plug-and-play cloud softwareoplossing ontwikkeld die fabrikanten in staat stelt de voordelen van 3D-printing te benutten zonder grote investeringen te hoeven doen.

Een groeiend aantal grote- en middelgrote maak-bedrijven wil overstappen op 3Dprinting, maar 68% van deze bedrijven ervaart implementatie barrières en operationele problemen. Beamler helpt deze bedrijven de overgang naar nieuwe productietechnieken, zoals 3D-printing, gemakkelijker, sneller en goedkoper te maken.

Bekijk de video:

Beamler: Join the next revolution in manufacturing! from Beamler on Vimeo.

Beamler-oprichter, Willem-Jan van Loon, legt uit wat de uitdagingen zijn van prototyping met 3D print technologie:

“Ingenieurs willen antwoorden op belangrijke vragen, zoals: ‘Kan ik dit ontwerp printen?’ ‘Hoe kan ik dit printen?’ En: ‘Waar print ik het?”

Op dit moment komen ze hier achter via een proces van ‘trial en error.’ Dat is ondoeltreffend en kostbaar. Om toegang te krijgen tot alle tools die ze nodig hebben, zullen fabrikanten die 3D-printing willen gebruiken, grote investeringen moeten doen in verschillende soorten 3D-printers en andere hardware. “Beamler tackelt beide problemen tegelijk, door de ingenieurs van deze bedrijven een plug & play cloud software oplossing voor 3D-printing aan te reiken.

Deze bestaat uit twee elementen:

1. Een unieke cloud-based software tool waarmee ingenieurs hun ontwerpen gemakkelijk kunnen converteren en optimaliseren voor 3D-printing en advies krijgen over materialen.

2. Een wereldwijd netwerk van professionele 3D-print services waarmee bedrijven kunnen printen tegen de laagste kosten zonder zelf in dure hardware te investeren.

Beamler heeft een sterk team van ingenieurs en developers. De 150.000 euro zal worden gebruikt om een extra developer en sales engineer aan te nemen.

Zoals gezegd hebben ze, dankzij het snelle succes van de campagne, besloten om de lat te verhogen naar 200.000 euro. Met de extra financiering kunnen zij nog een extra sales engineer aannemen om sneller te kunnen groeien.

Deelnemen aan de ‘revolutie’ van Beamler? U kunt direct beleggen. Of deel hun verhaal hier.

Beamler’s slogan is: “We will make it.” Kijk en wacht af!

Future Flux Festival

FUTURE FLUX FESTIVAL

FUTURE FLUX FESTIVAL – 9 en 10 juni – Onderzeebootloods, RDM Rotterdam

Het nieuwe festival voor kunst, technologie en innovatie in Rotterdam

Na een meer dan succesvolle kick-off in 2016 tovert FUTURE FLUX FESTIVAL op 9 en 10 juni de Onderzeebootloods om tot een magische speeltuin. Gedurende twee dagen kan het publiek zich onderdompelen in een programma vol installaties, technologische kunst, performances, muziek en verhalen van makers. Naast het kunstprogramma krijgt het publiek ook meteen een kijkje in de keuken van Rotterdamse pioniers die hard bezig zijn de industrie van morgen uit te vinden. Op 9 juni trapt het festival af met de Industry Day; een dag vol hands-on inspiratie voor professionals.

Het programma van Future Flux bestaat uit een Playground vol ‘instructables’, interactieve installaties en performances; Workstations waarin creatieven, industrie en publiek samenwerken aan nieuwe ideeën; een Academy waar je je onderdompelt in kennis van anderen; de Industry Day zoekt verschillende manieren van samenwerking met andere organisaties en bedrijfsleven.

Met het thema How to do DO/UNDO? sturen ze aan op actie. Door dingen te maken kun je de wereld bevragen en veranderen. Kennis komt niet langer uit boeken: de nieuwe ‘networks of knowledge’ gaan over de kunst van het (online) afkijken, samen leren door te kopiëren, hacken en assembleren. Future Flux neemt de veelheid aan How to’s die je online kunt vinden als inspiratie en legt deze naast de maakprocessen van kunst en industrie. Een diverse mix aan installaties, experimenten, presentaties, workshops en performances nemen het publiek mee op ontdekkingsreis, spreken hen aan op hun nieuwsgierigheid en dagen hen uit zelf mee te doen.


Een greep uit het programma:

Industry Day
Tijdens Industry Day kijkt het festival samen met professionals hoe je slim kunt anticiperen op ontwikkelingen die onze omgeving in rap tempo veranderen. In het programma verdiepen pioniers uit zowel de creatieve- als de Maakindustrie hun kennis in lezingen, ronde tafelsessies, tours en workshops. Met o.a. workshops van RDM Makerspace rondom IoT, 3D-printen in staal, presentaties van de jonge talenten van Het Nieuwe Instituut, masterclasses pitchen van Port XL en spraakmakende projecten van leden van de BNA.

Playground
Voor de Playground vroeg het festival Internationale kunstenaars om een ‘How to?’ te maken waarin ze letterlijk het publiek de opdracht geven zelf aan de slag te gaan. Zo kun je een LP draaien op de pick-up van James Auger (UK) die wordt aangedreven door zwaartekracht, ontdek je met de ‘Smell of Data’ van Leanne Wijnsma (NL) hoe slecht internet ruikt, of maak je een eigen magazine over ‘disobedient machines’ met Garnet Hertz (CA) Binnen het avondprogramma wordt het muziekprogramma gecureerd door Lowriders, is er een nieuwe editie van This Happened en zijn er verschillende performances.

Workstations
Samen met nieuw initiatief Fabcity kijkt Future Flux ook naar de werkvloer van morgen. Hoe gaan duurzaamheid en nieuwe technologie onze dagelijkse realiteit veranderen? Samen met Rotterdamse pioniers en onder leiding van Jonas Martens (Better Future Factory) en Janjoost Jullens (Wolfpack) wordt de next economy onder de loep genomen.

Meer programma is te vinden op de website en wordt nog constant aangevuld.

Praktische informatie:
Wat: FUTURE FLUX FESTIVAL
Waar: Onderzeebootloods, RDM Rotterdam
Wanneer: vrijdag 9 juni van 10:00- 02:00
zaterdag 10 juni van 10:00- 00:00
Entree: dagtickets: €10,-

Avondtickets: € 15,-

Industry Day: €300,-

ABN 3D print graphic

Omzet 3D-printing in Nederland naar 120 miljoen in 2017

Nederlandse markt 3D-printing goed voor 100 miljoen euro

De internationale markt voor 3D-printen groeit nog steeds hard. Steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie. In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3D-printing markt 4,9 miljard euro: een stijging van 25,9 procent ten opzichte van 2014. Ook de Nederlandse omzet groeit sneller dan verwacht, concluderen ABN AMRO en Berenschot in een gezamenlijk rapport. In 2016 was de Nederlandse 3D-printing markt goed voor zo’n 100 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2015. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro.

Desktop printers steeds professioneler 

Steeds meer kleine desktop 3D-printers worden door industriële gebruikers gekocht. Niet alleen om mee te experimenteren, maar ook om tooling en eindproducten mee te maken. Ook worden 3D-printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van desktop printers presteren goed. Ultimaker is wereldwijd één van de marktleiders, maar andere fabrikanten, zoals Builder 3D, Felix, Leapfrog, Nectar, Opiliones, Atum3D en dddrop, zorgen voor een brede variatie. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de Nederlandse markt voor desktop printers zal groeien naar 3 miljoen euro in 2017. Deze groei is mogelijk door nieuwe gebruiksvriendelijke modellen met dual extrusion, een hogere nauwkeurigheid, meer materiaalkeuze en grotere bouwvolumes.

Metaalprinters groeien het snelst

In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprintersWereldwijd was in 2015 sprake van een groei van 47 procent ten opzichte van 2014 (van 505 naar 808 metaalprinters). Traditionele bouwers van metaalbewerkingsmachines, zoals Trumpf en DMG Mori, stappen ook in 3D-metaalprinting. Met de introductie van de MetalFab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse metaal 3D-printer een feit. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Ook de verkoop aan scholen, fablabs en kennisinstellingen is goed voor de adaptatie van 3D-printen.

Globale markt

3D-printen is een internationale markt waarin spelers op wereldschaal moeten concurreren. Online platforms voor de aanschaf van 3D-geprinte producten storen zich niet aan landsgrenzen. Het van origine Nederlandse Shapeways is de grootste online marktplaats voor 3D-geprinte producten. Het eveneens Nederlandse 3D Hubs bedient op dit moment een miljard mensen bij het vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design. Nederland zit in de kopgroep. Maar om voorop te blijven lopen, zijn wel stevige investeringen nodig. In onderwijs bijvoorbeeld. Ook is er nog ruimte voor grotere, industrie-specifieke dienstverleners op het gebied van 3D-printing.

ABN 3D print graphic

 

Animal Avengers

3D snavel voor pechvogel

Vorige week beschreven we al hoe 3Din.nl en Philadelphia de integratie tussen de zorg en de samenleving vergemakkelijkte door middel van 3D-printtechnologie, maar ook in de wereld van de dierengeneeskunde worden steeds meer innovatieve ideeën tot uiting gebracht. Ja, ook dieren hebben baat bij 3D-printtechnologie. Zoals je voor mensen met behulp van een 3D-printer een prothese kunt uitprinten kun je deze bij vogels inzetten voor een gloednieuwe snavel. Een snavel? Ja een snavel! Voor een gans bijvoorbeeld.

Gansje

Ontmoet Victoria. Bovenstaande gans is door menselijk toedoen niet meer in het bezit van een snavel. Normaal gesproken zou dit het einde van het leven van de verminkte gans hebben betekend. Gelukkig zijn er ook barmhartigere mensen op deze aardkloot. Cicero Moraes bijvoorbeeld. De Braziliaanse 3D-ontwerper heeft er zijn levensmissie van gemaakt om 3D-printtechnologie in te zetten voor dierenwelzijn. Zo hielp hij eerder al andere vogels en een schildpad uit de brand, nu was het de beurt aan Victoria de gans.

Met een speciaal computerprogramma creëren de Animal Avengers, bestaande uit Cicero, vier dierenartsen en een kaakchirurg, oplossingen voor verminkte dieren. Het maken van een snavel is een lastig en tijdrovend proces. Allereerst werden er foto’s gemaakt van de onder-, boven- en zijkant van het kopje van Victoria. Daarna werden er foto’s van het kopje van een gezonde gans gemaakt. Toen was het de beurt aan Cicero.

3D snavel

In een speciaal computerprogramma worden alle foto’s over elkaar heen ‘geplakt’. Zo ontstaat er een 3D animatie van een nieuwe snavel. Daarna doet het team een ingewikkelde wiskundige berekening. Dit zorgt ervoor dat de snavel ook daadwerkelijk op het kopje van Victoria past. Als de snavel ontworpen is wordt het model door weer een ander programma zorgvuldig omgezet in laagjes, zodat de 3D-printer de snavel uit kan printen.

Vervolgens belandde Victoria op de operatietafel zodat de vier dierenartsen haar konden voorzien van een nieuwe snavel. Intussen ziet het leven van Victoria er weer een stuk rooskleuriger uit. In het opvangcentrum vond ze de liefde van haar leven: Vitorio. Eveneens een geredde gans. Met hem heeft ze inmiddels ook al nageslacht. En dat allemaal dankzij de Animal Avengers en hun 3D-printtechologie. Ground3d? Dacht het wel!

 

3Din.nl logo

Nieuwe businessmodellen in de zorg met 3D printen Case van 3din.nl

De 3D-printtechnologie ontwikkelt zich in een razend tempo en we zouden zelfs kunnen stellen dat we aan de vooravond van grote veranderingen staan! Boeren van derdewereldlanden kunnen ineens winst gaan maken en schoenenproducenten keren terug naar het land van herkomst maar ook in de zorg staan de ontwikkelingen niet stil! Onlangs organiseerde zorginstelling Philadelphia samen met vereniging 3Din.nl een project over de kansen en mogelijkheden van 3D-printen in de zorg.

Zoals jullie intussen allemaal wel weten heeft 3D-printing een enorme impact op onze economie. Maar ook in de zorg krijgt het een steeds grotere rol. Philadelphia zorg wil middels deze campagne 3D-printing in de zorg laagdrempeliger maken. Goed idee toch!? Dankzij de campagne ‘Philadelphia Print 3D’ hopen zij het leven van mensen met een beperking te vergemakkelijken en een integratie tussen de zorg en de samenleving te creëren. Een hele mond vol, maar het idee is eigenlijk heel logisch.

Hoe gaan ze dan van start? Door middel van 3D printen zijn verschillende businessmodellen tot stand gekomen:

1 ) Philadelphia zal samen met 3Din.nl trainingen en begeleiding verzorgen om mensen met een beperking te leren met een 3D-printer te werken. Dit zorgt voor leuke dagbesteding en meer keuzemogelijkheden aan werkzaamheden voor deze groep mensen. Zo kunnen de bewoners van de Philadelphia huizen leren programmeren en 3D printen als dagbesteding.

2) Producten die uitgeprint worden kunnen later zelfs verkocht worden op de website en in de winkel.

3) Ook kunnen producten in de zorg zelf gemaakt worden. Speciaal duur bestek en steunmiddelen zoals prothesis, enz hoeven niet meer te worden ingekocht. Sterker nog het kan zelfs geprint worden tegen de kostprijs van het materiaal.

4) ook de buurt is welkom. Mocht je in de buurt wonen van een van de Philadelphia locaties, kom gerust binnen om te 3D printen. Zo wordt interactie met de omwonenden binnen een zorginstelling gestimuleerd.

De implementatie van 3D printen in ze zorg biedt mogelijkheden en kansen. Een win-win situatie voor alle stakeholders. Wil jij ook nagaan wat 3D printen voor jouw bedrijf, branche of business kan betekenen? Neem contact op met Grounded of 3din.nl. Aan de hand van een inspiratie dag kan worden nagegaan wat jouw mogelijkheden zijn.

myanmar1

Vooruitgang dankzij 3D-printing

Stel je eens voor: je bent een arme boer uit uit Myanmar en juist door dat gebrek aan geld is er geen vooruitzicht op een beter leven. Niet voor jou, niet voor je kinderen en waarschijnlijk ook niet voor je kleinkinderen. Wat moet je dan? Myanmar is tenslotte een van de armste landen ter wereld, waar de sociale zekerheid een stuk minder is dan in ons kikkerlandje. Gelukkig heeft 3D-priting daar een innovatieve oplossing voor gevonden.

De economie in Myanmar is voor een groot deel afhankelijk van de landbouw. De boeren daar hebben echter amper genoeg geld om hun hoofd boven water te kunnen houden, laat staan voor geavanceerde landbouwtechnieken. Proximity Designs richt zich op het inventariseren van waar de boeren behoefte aan hebben. Dit ontwerpen en produceren zij vervolgens. Klinkt eenvoudig maar dit moet tegen extreem lage kosten, de producten moeten zichzelf snel terugverdienen, ze moeten een lange levensduur hebben en gemakkelijk te gebruiken zijn. Toch niet zo eenvoudig als het klinkt dus.

Dankzij 3D-printing kan Proximity Design onder andere dieselpompen en vochtsensoren voor een extreem lage prijs produceren. De dieselpompen in Myanmar stammen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Bijna honderd jaar oude technologieën dus. Deze verouderde technieken kosten de boeren tijd en geld. Dankzij de 3D-printer kunnen de ontwikkelaars van Proximity Design nu een dieselpomp ontwikkelen die een leven lang mee gaat en werkt op zonne-energie. Dat bespaart de boeren een hoop tijd en geld.

Belangrijker is misschien nog wel de vochtsensor die de boeren nu tot hun beschikking hebben. Deze geeft aan wanneer de boeren hun gewassen moeten wateren. Hierdoor mislukken er geen oogsten meer door droogte. Ze weten nu namelijk precies wanneer hun gewassen water nodig hebben. Door deze revolutionaire verbeteringen komen de boeren ineens in de groene cijfers terecht, raken zij uit de schulden en kunnen ze zelfs hun boerderijen uitbreiden.

Hierdoor wordt de vicieuze cirkel waarin de boerenfamilies zich al decennialang bevinden mogelijk doorbroken en kunnen hun kinderen en kleinkinderen naar school of zelfs studeren.  Het lijkt me dus vanzelfsprekend dat we kunnen concluderen dat Proximity Design ontzettend Ground3d is!