Bot

Botten uit de 3D-printer?

Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die met een tweekops 3D-printer kunstmatig botten moet kunnen 3D-printen met mechanische eigenschappen die net echt zijn.

Bot heeft een ingewikkelde structuur: het is een combinatie van hard en taai materiaal. Dit is vergelijkbaar met parelmoer van schelpdieren. Met hulp van 3D-printerproducent Stratasys is een computermodel ontwikkeld dat zulke botstructuren nabootst en binnen een paar uur uitprint.

Met de tweekops-printer hebben ze tot nu toe drie composieten uitgeprobeerd. De eerste lijkt sterk op natuurlijk bot en parelmoer: onder de microscoop lijkt het op metselwerk, met bakstenen van harde kunststof en mortel van een zachtere variant. Nummer twee simuleert het mineraal calciet: ook metselwerk, maar nu zijn de stenen zacht en de mortel hard. Nummer drie heeft een meer diamantvormige structuur, die lijkt op slangenhuid. Zoals verwacht bleek materiaal nummer één het stevigst. De breuksterkte ligt een factor 20 boven die van de sterkste kunststof die er in verwerkt zit.

Bedenk eens wat dit allemaal zou kunnen betekenen voor bijvoorbeeld bottransplantaties! 3D-printen we straks gewoon een nieuwe als er iets vervangen moet worden?

Bronnen: C2W en ANI news

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *