Daan Roosegaarde over 3D-printen

Daan Roosegaarde over een nieuwe wereld en 3D-printers bij Zomergasten

In de laatste uitzending van Zomergasten van dit jaar was kunstenaar/entrepreneur/uitvinder/ontwerper Daan Roosegaarde te gast. In zijn interactieve ontwerpen, die over de hele wereld te zien zijn, zet hij technologie in om de relatie van de mens tot zijn omgeving te versterken. Zo gebruik hij licht, geluid, lichtgevende verf en sensoren om eenwording met de wereld om ons heen te creëren.

“Als kind mag je alles zijn, zeggen ze, maar gaandeweg moet je keuzes maken omwille van efficiëntie en het collectief, maar tegelijkertijd reduceert het ook de mogelijkheden die je hebt”, zegt Roosegaarde. Hij ontdekte dat hij techniek kan inzetten om autonoom, onafhankelijk en vrij te zijn. “Software is vloeibaar”, merkt hij op.

Roosegaarde praat over het spanningsveld tussen natuur en technologie. In de uitzending komen onder andere lichtgevende kwallen, mobiele telefoons, roltrappen, dansende robots en 3D-printers aan bod.

Hij geeft het voorbeeld van Markus Kayser die in de woestijn met alleen zand, zonlincht en een 3D-printer objecten maakt van glas. Een perfect voorbeeld van het nieuwe, digitaal maken en lokaal produceren.

Op de vraag of met de komst van 3D-printers de functie van ontwerpers verdwijnt, antwoordt Daan terecht dat de 3D-printer slechts een middel is.

De realiteit van vandaag is dat dingen niet zomaar uit een magische 3D-printen ploppen. Veel producten die we gebruiken komen uit massa-fabrieken in China. “In Nederland moeten we daar niet mee concurreren.” De oude wereld is aan het verdwijnen, we moeten al onze creativiteit en kennis inzetten om op een radicale manier een nieuwe wereld vorm te geven. Een zonnepaneel op een lantaarnpaal is niet vernieuwend, vindt hij. Hij pleit ervoor om binnen Nederland meer te investeren in nieuwe ideeën over energie, mobiliteit en lokaal produceren. We moeten van “copy-paste” naar “copy-morph”: hetzelfde doen, maar op een andere manier.

Op naar een tijdperk waarin techniek en mens “het nieuwe natuurlijke” creëren. Welke rol zullen 3D-printers spelen in onze toekomst? Wij, de gebruikers en makers van “de nieuwe wereld,” zullen het uiteindelijk bepalen.

Bekijk hier het fragment van Markus Kayser en de Solar Sinter Project.

Deze uitzending van Zomergasten gemist? Bekijk het hier.