PALAB

De basisprincipes van 3D-printen leren op de basisschool!

Steeds meer basisscholen schaffen 3D-printers aan. Eerder dit jaar kwam er bericht over een nieuw leerplan waarin alle Engelse middelbare scholen verplicht zullen worden een 3D-printer aan te schaffen.  Steeds meer scholen zien de toegevoegde waarde van het integreren van 3D-printen binnen lesprogramma’s. Zo ook in Rotterdam!

Stichting HET LAB Rotterdam (PALAB) biedt middels het programma ‘Iedereen is een ster’ alle kinderen van groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Prins Alexander de gelegenheid zelf 3D-ontwerpen en 3D-prints te ontwikkelen. In Prins Alexander heeft talentontwikkeling een prominente plek in de agenda, ook als het gaat om techniek.

Afgelopen twee maanden zijn al een paar honderd kinderen in aanraking gekomen met het 3D-printen en robots besturen. Vanaf volgend jaar komen daar nog 1000 kinderen bij. De 3D-print introductielessen zijn een bijzondere en leerzame ervaring. Daarnaast is de belangstelling voor onderwerp voor zowel jongens als meisjes groot. Op deze manier vindt talentontwikkeling plaats op dit gebied.

In januari zal op het Emmauscollege workshops starten, waarin kinderen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en zelf aan de slag kunnen gaan. Het doel is dat de kinderen in een relatief korte tijd de basisprincipes van 3D-printen ontdekken.

Dit project maakt gebruik van de printers van Ultimaker en Makerbot. Om te ontwerpen: Sketchup, dit is een gelimiteerde periode gratis en ook thuis bereikbaar voor de kinderen.

(bron: Het LAB, dichtbij.nl. Foto: PALAB)