De 3D olifant is geboren

De levensgrote 3D-olifant is geboren!

Ben je in de afgelopen paar weken teruggevlogen vanuit je zomerse vakantieoord, dan heb je misschien wel de enorme, oranje olifant op Schiphol wel gezien. Deze werd in ongeveer 3 weken tijd laagje voor laagje geprint met behulp van 5 Ultimaker 3D-printers.

Actiegroep World Animal Protection (vroeger bekend onder de naam WSPA) startte de campagne om aandacht te vragen voor het lot van olifanten in de toeristenindustrie. Veel van de olifanten waar toeristen ritjes op maken worden gedwongen om optredens te doen waar ze veel pijn en stress van ondervinden. Bovendien heeft de toeristenindustrie ertoe geleid, dat steeds meer olifanten worden gestroopt uit het wild. Niet zo fris dus en maar goed dat WAP optreedt tegen dierenleed.

Deelnemers aan de petitie, meer dan 30.000 Nederlanders, beloofden nooit meer olifantenritjes te maken. De namen van alle deelnemers werden in een speciaal lettertype (Elephont) op de olifant geprint. Hierdoor zien de geprinte namen eruit als olifantenhuid. Het proces was gedurende de actie live te volgen via een livestream.

3D ontwerper Joris van Tubergen creëerde een speciale 3D-printing installatie voor dit project. De 5 Ultimaker’s werden op hun kop omgedraaid en de printkoppen ook. Op deze manier was het mogelijk om hoge kolommen van meer dan 2,5 meter in hoogte printen.

De 3D-petitie is een samenwerking tussen World Animal Protection, Ultimaker, FHV BBDO, Minivegas en Joris van Tubergen.