MONAD Studio

De Stradivarius van de toekomst?

Vier jaar geleden zette een artikel van The Economist de wereld op zijn kop met een stuk getiteld ‘Print me a Stradivarius’ (print een Stradivarius voor mij). Op de cover prijkte een 3D-geprinte viool, gemaakt met de Selective Laser Sintering-methode op een machine van de Duitse fabrikant EOS. De viool is laagje voor laagje uit zeer fijn nylonpoeder opgebouwd. Het artikel in The Economist was één van de eerste van vele artikelen waarin wordt uiteengezet hoe de 3D-printtechnologie de wereld gaat veranderen.

In de afgelopen vier jaar is er heel wat gebeurd in de wereld van 3D-printen. Er zijn levens gered met de technologie, start-ups zijn opgezet, waarvan een aantal zeer succesvolle, kunstenaars en designers zijn los gegaan met ontwerpen die voorheen niet gemaakt konden worden, het aantal 3D-printers op de markt is ondertussen niet meer bij te houden, er worden al vliegtuigonderdelen geprint en ga zo maar door.

3D-printen blijft verbazen, of beter gezegd, de talenten die met deze technologie iets bijzonders weten te maken. Want 3D-printen blijft natuurlijk ‘maar’ een productietechniek, zonder de creativiteit van de mens zal een machine zelf niks creëren.

De 3D Print Design Show in New York belooft een onvergetelijke te worden. Op 16 en 17 april zal de futuristische viool op bovenstaande foto te bewonderen zijn tijdens de show in New York. De viool is meer dan een ontwerp die rechtstreeks uit een sci-fi film lijkt geplukt. Het is onderdeel van een installatie genaamd ‘MULTI’, een revolutionaire manier van muziek maken, bedacht door MONAD Studio, een design studio bestaande uit Eric Goldenberg en Veronica Zalcberg. De installatie is opgebouwd uit panelen van schuim en bevat zowel 3D-geprinte elementen als elektronische componenten. De panelen, bij elkaar zo’n 3,5 bij 2 meter, vormen eigenlijk een zesde instrument, naast de vijf instrumenten die erin passen. Naast de viool kunnen we onder andere een 3D-geprinte cello en didgeridoo verwachten. MONAD Studio heeft grootste plannen voor de toekomst. Voorstellen voor samenwerkingen met muzikanten die op maat gemaakte instrumenten willen ontwikkelen stromen al binnen. Daarnaast wil de studio de nieuwe instrumenten verder ontwikkelen om op de markt te brengen.

Hoe de ‘MULIT’ installatie er precies uit zal zien, weten we nog niet. En hoe het zal klinken al helemaal niet. Maar als je kans hebt om erbij te zijn, zal het ongetwijfeld de moeite waard zijn!

Foto’s: 3DPrint.com