doodle

Doodle3D’s nieuwste 2D-naar-3D app

Wij zijn al jaren fan van het Utrechtse bedrijf Doodle3D, makers van dé leukste en makkelijkste tools voor 3D-printen. Op 20 september lanceerde Doodle3D haar nieuwste Kickstarter-campagne om fincanciering op te halen voor haar 3D-ontwerpapplicatie ‘Doodle3D Transform’. Doodle3D wil 3D-ontwerpen en 3D-printen leuker en toegankelijker maken voor een breder publiek middels de Transform App. Transform is een opvolger van Doodle3D’s succesvolle Kickstarter-campagne in 2013 voor de Doodle3D WiFi-Box.

Vroege toegang tot de beta van Doodle3D Transform kost via Kickstarter € 20. De eerste 50 backers betalen zelfs maar € 15.

“Met de betaalbaarheid en toegankelijkheid van moderne 3D-printers voelden wij dat krachtige maar makkelijke 3D-ontwerptools nog achterblijven.” zegt mede-oprichter Rick Companje. “Wij willen dat iedereen aan de slag kan met 3D-printen, zonder de leercurve van traditionele CAD-programma’s die doorgaans gebruikt worden voor 3D-ontwerpen.” Doodle3D ging aan de slag om een nieuwe applicatie te ontwikkelen die krachtig was en tegelijkertijd makkelijk in gebruik. Mede-oprichter Nico van Dijk “In de nieuwe interface introduceren we ook een aantal unieke gereedschappen die zowel door nieuwelingen als 3D veteranen op prijs gesteld zullen worden”.

Doodle3D wil laten zien dat een 3D-object vaak uit meerdere 2D plakjes bestaat. Dit principe komt op meerdere plekken terug in de app. De interface is opgesplitst in een linker en rechterhelft. Links kan de gebruiker in 2D vormen tekenen. Rechts kan de tekening op verschillende manieren naar 3D getransformeerd worden.

Doodle3D Transform werkt in browsers of als een app op een smart device. Het heeft een flink aantal exporteermogelijkheden, inclusief directe exports naar online diensten als Shapeways, 3D hubs en Materialise. Bij de uiteindelijke release in februari is het mogelijk om direct draadloos te printen naar Doodle3D’s eigen WiFi-Box. Daarnaast zal al in de beta de mogelijkheid om .STL bestanden direct uit de app te downloaden aanwezig zijn. Deze bestanden kunnen vervolgens worden ingeladen in andere software zodat het 3D-ontwerp vrijwel op elk soort 3D-printer kan worden geprint. Een van de meest unieke tools in de Doodle3D Transform app is de ‘Scan & Trace’ tool. Het maakt het mogelijk 2D plaatjes of tekeningen te importeren in de interface en deze automatisch over te laten trekken en extruderen in 3D vormen.

Veel van het nieuwe ontwerp voor de app is gebaseerd op feedback die Doodle3D ontving op de Doodle3D WiFi-Box. Rick Companje: ”Onze gebruikers vonden de eerste app een goed uitgangspunt maar vroegen al snel om meer mogelijkheden.” In tegenstelling tot het eerdere product vereist de Transform App the WiFi-Box niet. Dit geeft de gebruiker veel meer flexibiliteit en maakt het ook mogelijk voor gebruikers van closed-source 3D-printers om de app te gebruiken aangezien je altijd de .STL kunt downloaden.

Met al ruim een jaar ontwikkeling achter de rug voor Transform hoopt het team voldoende funding op te halen om de laatste 6 maanden ontwikkeling te financieren om de uiteindelijke release af te maken. Vanaf vandaag kan het project gesteund worden op Kickstarter via deze link.

De campagne loopt van tot 21 oktober. Vroege toegang tot de beta van Doodle3D Transform kost via Kickstarter € 20. De eerste 50 backers betalen zelfs maar € 15. Transform backers krijgen direct na de campagne al toegang tot de beta versie van de app. Andere rewards zijn onder andere de Doodle3D WiFi-Box gecombineerd met Transform zodat je draadloos kunt printen naar compatibele 3D-printers vanaf de Transform interface (€85 voor snelle beslissers / €100 normale prijs).