Een interview met mede-oprichtster Anush Martirossian

Deze week vroegen wij ons af hoe mede-oprichtster Anush Martirossian in de wereld van 3D-printen terecht is gekomen en natuurlijk ook bij Ground3d.nl. Wanneer werd haar interesse gewekt, wat hoopt ze te bereiken met Ground3d.nl en wat verwacht ze van de toekomst?

Na haar studie Product Design in Utrecht heeft Anush haar eerste ervaring opgedaan met het oprichten van een startup. Dit was een platform voor open hardware projecten, genaamd Wevolver. Daarnaast heeft ze als freelancer voor verschillende ontwerpers en organisaties gewerkt. Tijdens haar studie zag ze voor het eerst een 3D-printer. “Tijdens mijn studie leerde ik werken met verschillende materialen en technieken, zoals hout, metaal, keramiek. Je hebt altijd te maken met beperkingen die gepaard gaan met de techniek waarmee je werkt. De 3D-printtechniek biedt veel vormvrijheid geeft, dat fascineerde mij heel erg.” Zo hadden wij het nog niet bekeken! Ging je er meteen mee aan de slag? “Het was in die tijd nog niet erg toegankelijk en ontzettend duur. Software programma’s voor 3D-modelleren waren nog niet in ons onderwijs opgenomen. Toen desktop 3D-printers toegankelijker begonnen te worden, ging ik er zelf ook gebruik van maken. Er openden steeds meer FabLabs en ik realiseerde me dat dit veel ging betekenen voor de democratisering van dit soort technologieën. Veel meer mensen zouden vanaf nu gebruik kunnen maken van 3D-printers en andere manieren van digitaal maken. Tegelijkertijd merkte ik ook dat bijna niemand wist dat deze mogelijkheden er waren. Dit is ook de reden dat Ground3d.nl is gestart: om toegankelijkheid van 3D-printtechniek een boost te geven.”

Wat was precies het idee van Ground3d.nl? “Het ging ons om twee dingen. Ten eerste de hierboven besproken toegankelijkheid, omdat we geloven dat als je een technologie als 3D-printen voor zoveel mogelijk mensen openstelt, er interessante dingen gaan ontstaan die je van te voren onmogelijk had kunnen bedenken. Daarnaast vonden we het ook belangrijk om te verbinden, om verschillende disciplines bij elkaar te brengen.” Wat bedoel je daar precies mee? “We wilden een platform creëren dat zou aanzetten tot actie en interactie. Mensen die nog helemaal niets van 3D-printen af weten, kunnen via Ground3d basiskennis verkrijgen en zelf aan de slag gaan met de adviezen en doorverwijzingen naar andere bedrijven die nuttig kunnen zijn. Als eerste platform onderscheiden we ons door begrijpelijke taal en activiteiten, zoals onze exposities, die voor veel mensen een allereerste kennismaking met 3D-printen waren. Maar ons platform is er ook om connecties te leggen tussen verschillende branches. Samen hebben we een groot en divers netwerk en door deze bij elkaar te brengen en actief mee te denken, kunnen we gezamenlijk nieuwe en nuttige toepassingen bedenken. In elk geval blijft het belangrijk om een complexe wereld als dat van 3D-printen steeds bereikbaarder te maken.”

Vandaar ook ons blog voor de newbies! “Precies, ook dat bevordert de toegankelijkheid.” Blij dat wij daaraan kunnen bijdragen. Wat hoop je nog te bereiken met Ground3d.nl? “Ground3d.nl was het eerste platform voor 3D-printen in Nederland. We hopen nog meer mensen te bereiken en interessante connecties te leggen. We willen altijd kansen blijven creëren voor mensen om kennis te maken met 3D-printen en er zelf mee aan de slag te gaan.”

Wat verwacht je van de toekomst? “Ik denk dat 3D-printen voor de jongere generatie gemakkelijker bereikbaar is, het zal eerder op ze afkomen dan dat ze ernaar op zoek moeten gaan. Ik kan niet wachten om te zien wat er door de kinderen van nu nog allemaal bedacht gaat worden met deze technologie. Volgens mij heeft inmiddels niemand meer het idee dat 3D-printen een hype is die weer over waait. In sommige branches is 3D-printen al niet meer weg te denken, bijvoorbeeld in de medische branche. Hier zal het op korte termijn steeds meer terrein winnen en 3D-printen zal in steeds meer branches onmisbaar worden.”