willem-vermeend

Een interview met Willem Vermeend

We wilden een keer iets anders doen in Grounded or not Grounded. Deze week geven we niet onze mening over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen, maar interviewen we een expert.

Wij spraken Willem Vermeend, de koning van het snelle denken en het snelle schakelen om innovaties te stimuleren, een belangrijk figuur in de wereld van 3D-printen, maar ook binnen Smart Industry en voornamelijk Fintech. Hij schreef een boek over 3D-printen: De wereld van 3D-printen – op weg naar een nieuwe industriële revolutie? Een erg handig boek voor iedereen die de wereld van 3D-printen wil verkennen en er nog niet veel van weet. Je kunt het boek hier gewoon online lezen of bestellen.

Wij vroegen Willem wat hij verwacht van de toekomst op het gebied van 3D-printen. Hij ziet vooral een toekomst op industrieel gebied. In de huiskamer loopt het in Nederland nog niet echt volgens hem. “3D-printen wordt in Engeland al op de basisschool gebruikt. Zolang het in Nederland niet nog veel meer in het onderwijs wordt gebruikt, verwacht ik niet dat het een hoge vlucht krijgt in huiskamers.” Dat lijkt ons wel een goed streven, om 3D-printen in het vroege onderwijs te krijgen. Zo worden er al onderwijsprogramma’s gemaakt om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met 3D-design. Willem verwacht de komende jaren in steeds meer bedrijfssectoren een toename van toepassingen op het terrein van 3D-printen. Hij noemt als voorbeelden de maakindustrie, de logistieke sector (een mooi voorbeeld van zijn 3D-print toepassingen in de haven van Rotterdam), de kunstsector en de medische sector.

Willem noemt de combinatie van Smart Industry, Fintech en 3D-printen een spectaculair revolutionair proces, waarbij het vooral draait om digitalisering en nieuwe technologie. De nummer 1 op het gebied van nieuwe technologie is volgens Willem IOT: Internet of Things. We kwamen dit filmpje tegen; erg leuk om te zien en het legt precies uit wat IOT is. “Een complete revolutie”, noemt Willem dit.

Goed, terug naar 3D-printen. Wij krijgen steeds meer het idee dat er echt een snelle ontwikkeling gaande is op het gebied van 3D-printen, maar dat dat nog niet echt met onze eigen ogen te zien is. Er wordt wel ontzettend veel over geschreven (als je ernaar zoekt, vind je veel) en doordat Willem ook noemt dat het zich vooral in de industrie afspeelt, weten we dat het logisch is dat het in onze omgeving nog niet veel te zien is. Richard van Hooijdonk, topspreker en trendwatcher, schrijft in zijn blog dat de technologie zich ontzettend snel ontwikkelt. Het zal veel goedkoper en sneller worden, maar wel pas wanneer er massaproductie ontstaat. Het is dus nog wachten voor ons als ‘gewone consument’ tot we echt 3D-printen om ons heen gaan zien, maar het is in ieder geval een spannend vooruitzicht!