Enrico Dini in de Sagrada Familia

Kathedralen worden in de toekomst 3D geprint

De man die huizen print trok veel bekijks bij de Material Xperience, een beurs waar je alle trends op gebied van nieuwe materialen kunt tegenkomen.

Ik heb het natuurlijk over Enrico Dini, de man achter D-Shape, een 3D printer met een grote ambitie: life-sized huizen printen, on-demand en on the spot. Zijn naam is vooral de laatste tijd weer voorbijgekomen. Hij heeft plannen om met de Nederlandse architect het allereerste 3D geprinte huis ter wereld te maken en als klap op de vuurpijl: een huis op de maan.

Hoewel zijn ambitieuze plannen in alle waarschijnlijkheid niet binnen een paar jaar verwezenlijkt zullen worden, blijft het bij Dini absoluut niet bij dromen. Met zijn D-Shape produceert hij complete kunstmatige koraalriffen met natuurlijke materialen – zand en een bindmiddel gemaakt van zeewater –  waarop bijvoorbeeld koraal weer kan aangroeien.

Dini is geen architect, hij heeft een achtergrond in robotica en engineering, maar is vooral creatief, ondernemend en vooruitstrevend.

In 2003 hielp hij een vriend om een model huis uit te laten printen bij een bedrijf die prototypes vervaardige door middel van 3D printen. Dit bracht hem op het idee om het principe van 3D printen groot toe te passen, om echte huizen te printen. Zijn fascinatie groeide uit tot een uit de hand gelopen side-project waar hij ondertussen 10 jaar zoet mee is. Het is eigenlijk heel simpel, vindt hij zelf. Het is gewoon hetzelfde principe als een inktjet printer, maar dan groter en met hoogte toegevoegd.

Hij kan niet stil blijven zitten, zo liggen er al plannen om een kathedraal te 3D printen, kustplaatsen te verfraaien met enorme organische bouwwerken, maar ook grote panelen langs snelwegen en kunstwerken op openbare gelegenheden. Nooit meer twee van hetzelfde maken als het aan meneer Dini ligt. Gaan we in de toekomst onze eigen huizen ontwerpen en 3D printen?

 

Featured foto: Solidsmack

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *