Eric van Straaten - 3D printed sculptures - Prinsesje

Eric van Straaten

Het 3D-printen van delicate en gekleurde modellen is verre van een druk op de knop, maar vereist grote technische vaardigheden. Derhalve is slechts een enkeling gespecialiseerd in deze techniek en er is geen kunstenaar die de grenzen van gekleurde 3D-prints zoveel verlegt als Eric van Straaten.

Er is geen andere techniek die in staat is om een dergelijke grote mate van hyper (sur) realisme 3D-modellering tot stand te brengen. Tegelijkertijd is 3D-printen de enige techniek waarmee virtuele modellen fysiek tastbaar kunnen worden gemaakt. Fysieke expressiviteit in vorm en inhoud is de grootste kracht van het werk van Eric van Straaten. De sculpturen blijven een bepaalde digitaal  gevoel houden en bevatten een vreemd erotisch lichamelijkheid. Balancerend op de rand van kitsch, resoneert de marsepein-achtige kwaliteit van het materiaal prachtig met de schijnbare onschuld van het landschap.
(Prof. Dr Arnold Ratsberger)

Eric van Straaten laat zich vooral inspireren door afbeeldingen van de menselijke vorm, en in het bijzonder vrouwen, zonder al te veel ‘vervorming’ of ‘afleiding’ in de techniek. Hij beschouwt zijn werken meer portretten dan sculpturen. Geïnspireerd door pop-cultuur in het algemeen vindt hij dat de jongerencultuur in het huidige Japan, de Verenigde Staten uit de jaren zeventig en Europa uit de jaren tachtig / negentig de meest krachtige beelden teweegbrengen. De focus op meisjes op de drempel van volwassenheid weerspiegelt zowel zijn eigen obsessie als dat van de hedendaagse westerse beschaving met (bevroren) jeugd. Door het gebruik van verschillende accessoires, metgezellen en landschap, verandert hij de Ophelia-figuren in de Griekse godin Nemeses, de geest van goddelijke vergelding tegen degenen die bezwijken aan overmoed: arrogantie voor de goden.

 

Objecten van Eric van Straaten in de XYZ expositie van Ground3d:
Angry Bird
Blablabla
Next Client
Prinsesje
Cow girl
Cheerva

Allen geprint in zandsteen met Zcorp printing system.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *