oren 3D-printen VUMC

Gaat Amsterdam oren printen?

Onderzoekers aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaan zich storten op het 3D-printen van oren. Het onderzoek is te vinden op Flintwave.com, het eerste crowdsourcing en crowdfunding platform voor wetenschap.

Over het project

Na een diepe verbranding is het aangezicht vaak onherstelbaar beschadigd. Kraakbeen is van essentieel belang voor vorm maar ook functie  van oren en neus. Wanneer het beschadigd is, is het moeilijk vervangbaar daar goede donorplaatsen om genoeg vervangend kraakbeen vandaan te halen, zoals rib, beperkt zijn. Om de juiste vorm vervolgens weer te maken uit dit donorkraakbeen is een erg moeilijk. Tissue engineering (weefselregenereratie) vankraakbeen kan daarom een doorbraak betekenen voor aangezichtsreconstructies.

Stamcellen hebben al bewezen dat zij nieuw kraakbeen kunnen vormen samen met kraakbeencellen, om dit kraakbeen echter in de goede vorm en met de juiste eigenschappen te laten groeien vormt nog een grote uitdaging. De voedingsbodem (de zogehete scaffold) waarop de cellen zullen groeien speelt daarbij en belangrijke rol.

De onderzoeksgroep zal met behulp van een 3D-printer individuele oren printen uit een geschikte kunststof. Deze kunststof moet aan een groot aantal eisen voldoen. Niet alleen moet het tegelijkertijd stevig en flexibel zijn, het moet ook veilig afbreekbaar zijn door het lichaam als het kraakbeen uitgegroeid is. Daarom zullen verschillende scaffolds worden getest als dragermateriaal om te bepalen welke de beste eigenschappen heeft in combinatie met de cellen. Als de ideale combinatie van cellen en bioplastic onderzocht is zal bij goede resultaten zo mogelijk het geselecteerde materiaal bij patiënten worden getest in een kleine studie. (Het team kan nog niet bevestigen of dit onderzoek daadwerkelijk zal plaatsvinden. De voorbereidende onderzoeksfase en materiaalselectie zal eerste nog minstens enkele jaren in beslag nemen.)

Het onderzoek wordt deels gefinancierd vanuit de Brandwondenstichting.

Je donatie zal een essentieel onderdeel mogelijk maken, namelijk het 3D-printen van scaffolds en deze geschikt te maken voor reconstructie. Ontdek hoe je kunt bijdragen aan dit onderzoek via deze pagina.

Het team

Dit onderzoek is deel van een promotietraject en wordt uitgevoerd door drs. Ernst Jan Bos, werkzaam als arts-onderzoeker in het VUMC, afdeling Plastische Chirurgie. Teamleider van het project is Professor Paul van Zuijlen, bijzonder hoogleraar brandwondenchirurgie aan het VUMC. Professor van Zuijlen heeft uitgebreide ervaring met brandwonden en is werkzaam als Plastisch Chirurg in het Brandwondencentrum in Beverwijk. Dr. Helder en Professor Smit zijn beide werkzaam in het VUMC aan de afdeling Orthopedie en hebben jarenlange ervaring op het gebied van kraakbeenregeneratie. Naast deze betrokkenen werken zij nog samen met een divers aantal andere afdelingen o.a. de afdeling medische fysica en technologie en Protospace, ontwikkelaar van de 3D-printer.

Drs. Ernst Jan Bos zal aanstaande woensdag ook aanwezig zijn tijdens het “Amsterdam Urban Innovation Week”-event: Makers Movement 3D Printing in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. 

Bekijk ook de onderstaande video over het project: