3D-geprinte Bodock van 4 meter hoog

Gigantisch wezen van 4 meter hoog tot leven gewekt met 3D-printers

3D-printer fabrikant Stratasys heeft in samenwerking met de Stan Winston School of Character Arts, Legacy Effects, Condé Nast Entertainment en WIRED een indrukwekkend wezen van 4 meter hoog gemaakt. Deze zal tijdens de Comic-Con International 2014 conferentie tentoongesteld worden van 24-27 juli in San Diego, California.

Het wezen draagt de naam Bodock en is ontworpen door kunstenaars van de Stan Winston School. Het is gebouwd in 6 weken (7500 uren) bij Legacy Effects, de studio die bekend staat om het tot leven brengen van Iron Man, Avatar, Pacific Rim en RoboCop figuren. Legacy Effects werkte nauw samen met Stratasys om tal van 3D-geprinte onderdelen voor Bodock te maken.

“Alles aan het gigantische wezen was ambitieus, het formaat, het gewicht, de planning en de eisen voor de uitvoering,” liet Matt Winston, co-founder van de Stan Winston School weten. “Zonder de betrokkenheid van onze partners bij Stratasys, wiens 3D-print technologieën naar onze mening niet alleen revolutionair zijn voor de maakindustrie, maar ook voor de entertainment industrie, zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest.”

Bodock is volledig functioneel en weegt meer dan 900 kilo. Meer dan een derde van het wezen is 3D-geprint, inclusief de borst, schouders, armen en vingers. Meerdere soorten 3D-printers zijn gebruikt, bijvoorbeeld de Fortus 900mc die volgens het FDM-principe werkt. Het gebruikte materiaal is ABS-M30, een thermoplastisch materiaal die de perfecte eigenschappen heeft voor functionele prototypes, mallen, klemmen en productie-onderdelen.

Naaste de 3D-geprinte onderdelen, is Bodock voorzien van diverse video- en sensortechnologieën om de bezoekers van het evenement en (online) fans een unieke en interactieve ervaring met het “beest” te bieden.

“Het grootste voordeel van 3D-printen was het direct omzetten van een concept ontwerp tot een tastbaar eindresultaat,” zegt Jason Lopes, hoofd systems engineer bij Legacy Effects.

WIRED en Conde Nast Entertainment geven een kijkje achter de schermen met How to Build a Giant Creature, te zien via thescene.com/WIRED.