perfect-day

Glaasje 3D-geprinte melk?

Food printing is volop in ontwikkeling. Dit is voor verschillende doeleinden, meestal praktisch van aard. Dat komt omdat het printen van eten maatwerk is. Je weet precies hoeveel je binnen krijgt en wat het is. Ook is het handig voor bijvoorbeeld in de ruimte. Vaak gaat het over ‘vaste voeding’, maar tegenwoordig kan men ook spreken van vloeibaar 3D-geprinte melk.

Het bedrijf Perfect Day Foods heeft een manier gevonden om dat te doen: namelijk om het DNA van koeien te redupliceren en dat te gebruiken om zuivel te printen.

Het bedrijf gebruikt echte proteïnen die dezelfde DNA structuur hebben als oorspronkelijk melk.  Dit kan worden gebruikt om te fermenteren met suiker waardoor melk ontstaat. Door de gangbare procedures uit te voeren zoals fermentatie en de eiwitten te verenen met plantaardige suikers, vetten en mineralen ontstaat er een substantie dat lijkt op melk.

Dit is ook beter voor het milieu en diervriendelijker voor de koe. Tegenwoordig staat 80 procent van de melkkoeien gedurende het gehele jaar op stal. Wat natuurlijk dieronvriendelijk is, maar wel handiger voor de melkproductie. Vaak worden koeien ook zo ‘uitgemolken’ dat de uiers onder het pus zitten, dat pus komt vervolgens weer in onze melk terecht. Met geprinte melk is er 65% minder energie nodig, is er 84% minder gas uitstoot, en wordt er 91% minder land en 98% minder water gebruikt.

Wij zeggen dus: 3D-geprinte melk: grounded!