3D printen kan enorme milieu voordelen met zich meebrengen.

Het maakt lokaal produceren van steeds meer goederen mogelijk. Maar het interessante is, dat het transporteren van deze goederen digitaal kan gebeuren, via het internet. Producten kunnen lokaal worden geprint in plaats van verscheept te worden uit verre productie-landen. Opslag van goederen kan worden geminimalizeerd, omdat alles ter plekke gemaakt kan worden, dus alleen als er vraag naar is. Met andere woorden, opslag, overschot en verspilling worden zo beperkt.

Als een onderdeel van een product kapot is, kun je deze met je eigen printer uitprinten of laten printen in plaats van een nieuw product aan te schaffen.

Maar er wordt ook volop geexperimenteerd met het printen van milieuvriendelijke materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het direct printen met zand? Markus Keyser ontwikkelde een 3D-printer die van zand en zonlicht glazen objecten maakt.

Ook het recyclen van plastic is een hot topic. Op Lowlands kon je je plastic bekertjes omtoveren tot sieraden met de installatie van The Better Future Factory. Lees meer!


Gerelateerde blog artikelen

[post-tiles categories=’55’]