god

Grounded or not: het printen van goden

Het beeld van Zeus in Olympia was een van de zeven klassieke wereldwonderen. Het ging verloren in de vijfde eeuw, maar met behulp van 3d printen is het standbeeld gereconstrueerd en binnenkort te zien.

Van het oorspronkelijke beeld van de Griekse oppergod bestaan alleen nog beschrijvingen en afbeeldingen op munten. Twee gespecialiseerde 3D-printbedrijven gebruikten deze gegevens om het beeld te kunnen printen. De 3D-printuitvoering van het beeld is ongeveer 1,80 meter hoog en gemaakt met thermoplasten. Het duurde twee dagen om het lichaam van Zeus te printen, waarvan 20 uur alleen voor de benen nodig was.

De replica van het Zeus-beeld is vanaf 20 augustus te zien in het Millennium Gate Museum in Atlanta, waar tot 2 januari 2017 de tentoonstelling “The Games: Ancient Olympia to Atlanta to Rio” wordt gehouden. Het museum wil de nieuwste technologische ontwikkelingen inzetten om geschiedenis ‘cool te maken’, en dat is gelukt!

Cool vinden we het zeker, want hoe mooi is het om vergane toonbeelden uit de geschiedenis te kunnen reconstrueren! Vaak is dit ook enkel mogelijk door middel van de 3d print techniek. Niet alleen de software is er geschikt voor, maar ook het productieproces en het materiaal. Sommige objecten kunnen door middel van bepaalde hulpsteunen alleen maar met de 3d print techniek gecreëerd worden. Wij zeggen #Grounded!